Business cu Richard Branson

0

Sir Richard Branson este fondatorul imperiului Virgin și unul dintre cei mai bogați britanici cu o avere estimată la aproximativ 4,6 miliarde de dolari.

 

Miliardarul spune, pentru Entrepreneur.com, că nu poți transforma peste noapte un start-up într-o companie de milioane de dolari. De fapt, pentru a ajunge la succes, este nevoie de multă muncă și, pe parcursul acestui drum lung, sunt necesare calități precum hotărârea și curajul, care sunt la fel de importante precum entuziasmul și optimismul.

 

Toți încep prin a avea obiectivul final în minte și asta deja e un lucru mare, spune Richard Branson. Următoarea acțiune este să decizi care vor fi pașii mai mici, mai ușor de realizat, care te vor ajuta să-ți realizezi scopul final și pe care să-i pui în aplicare.

 

Această muncă ar trebui începută cu mult înainte de momentul primei vânzări. Trebuie să înțelegi cine sunt clienții tăi și de ce au ei nevoie. Dacă dorești să deschizi un stand pentru vânzarea unor produse, te-ar putea ajuta o cercetare de piață foarte simplă cum ar fi să întrebi oamenii din comunitatea ta ce și-ar dori să cumpere, dar nu găsesc în magazinele locale, exemplifică omul de afaceri britanic.

 

Dar toate acestea rămân în urmă pe măsură ce ne apropiem de ziua cea mare a lansării oficiale. Pregătindu-te pentru această zi, asigură-te că vei fi suficient de dinamic și agil pentru a face față problemelor neprevăzute care ar putea interveni și pentru a profita de orice oportunitate valoroasă ce ar putea apărea.

 

O companie de dimensiuni mici are un mare avantaj  comparativ cu corporațiile mari: flexibilitatea, care îi permite să transfere mai ușor energie și fonduri pentru a dezvolta o anumită latură a afacerii, cea care merge cel mai bine. Acest lucru poate însemna chiar și modificarea ideii care a stat la baza micului business.

 

Acest lucru poate fi extrem de dificil: multe companii nu reușesc să-l facă, deoarece fondatorii lor sunt prea încăpățânați pentru a accepta să-și ajusteze sau să-și modifice ideea inițială, avertizează fondatorul grupului Virgin.

 

Nu în ultimul rând, acesta mai recomandă căutarea unui mentor care să te sfătuiască și care să-ți inspire creativitate și flexibilitate. Abilitatea unui om de afaceri de a-i asculta pe cei din jur și de a se adapta poate face diferența dintre succes și eșec, punctează Richard Branson.

 

În legătură cu extinderea afacerii, dacă businessul pornește cu o sumă mică, antreprenorul va fi tentat de multe ori să-și bazeze deciziile pe obținerea de profit rapid.

 

„Aceasta ar însemna să aibă viziune doar pe termen scurt, deoarece nu contează cât de mare sau mică este afacerea ta, cheia succesului este atragerea de clienți, pe care să-i păstrezi și să-i facă să se întoarcă”, precizează miliardarul englez. În opinia acestuia, fiecare client este o resursă care îți poate aduce bani și feed-back, la fel cum poate povesti și altora despre afacerea ta.

 

„Furnizarea unor servicii excelente s-ar putea să-ți dea mai multe bătăi de cap decât ți-ai dori, dar, dacă faci lucrurile cum trebuie, atunci vor fi mai multe șanse pentru întoarcerea clienților”, mai spune omul de afaceri.

 

Potrivit acestuia, marile companii de succes sunt construite pe aceste principii. Branson a relatat că, și la Virgin, alegerile se fac bazându-se pe aceleași principii. Și, dacă într-o companie mare cum este Virgin pot fi oferite servicii și mesaje personalizate, cu atât mai mult acest lucru este posibil într-o firmă mică.

 

În concluzie, visează la lucruri mărețe, spune fondatorul Virgin. Fii flexibil atunci când explorezi nevoile pieței tale țintă, ajută-ți clienții cu ce poți și, nu în ultimul rând, nu uita să te distrezi. Dacă vei urma acești pași, s-ar putea să descoperi că afacerea ta mică se transformă într-o companie mare.