AcasăActualitateMiliardul de euro de la OMV. Ce fac autoritățile

Miliardul de euro de la OMV. Ce fac autoritățile

ANAF va stabili în maxim două săptămâni dacă OMV Petrom va plăti sau nu taxa de solidaritate, susține șeful Fiscului, Lucian Heiuș. Această declarație vine la câteva zile după ce compania petrolieră, controlată de OMV Austria, a spus că nu se încadrează în prevederile actului normativ ce impune respectiva taxă pentru că activitățile prevăzute în text, și anume extractia țițeiui, a gazelor naturale, rafinare, au venituri sub 75% din totalul veniturilor societății.


În acest moment există două puncte de vedere ireconciliabile: OMV Petrom și ANAF. La mijloc e vorba de un miliard de euro, bani pe care compania, evident, nu dorește să-i plătească pe o taxă apărută peste noapte, chiar dacă este o aplicare în legislația internă a unei directive europene. Statul are nevoie acută de bani în condițiile în care veniturile la buget nu țin pasul cheltuielilor, deficitul bugetar adâncindu-se lună de lună.
Heiuș anunță că în două săptămâni vor fi gata calculele

Heiuș anunță că în două săptămâni vor fi gata calculele


Declarațiile făcute duminică de către Lucian Heiuș sună a heirupism, o amenințare la adresa companiei petroliere și a oricărui alt doritor să se sustragă de la plata respectivei taxe.


”Noi, ca ANAF, nu putem să facem decât un lucru, şi o să îl facem extrem de ferm, începând de mâine, vom verifica nu numai OMV-ul, ci şi toate societăţile care se încadrează în prevederile acestei Ordonanţe şi din primele verificări o să vedem dacă cifra lor de afaceri, 75% reprezintă acele coduri CAEN prevăzute clar în Ordonanţă. Nişte controale finale nu pot fi făcute în următoarele zile pentru că situaţiile financiare, în România se finalizează şi se depun la 30 mai dar cu o probabilitate de 99,9%, în maximum două săptămâni o să pot să spun dacă în cazul OMV-ului datorează sau nu această contribuţie de solidaritate. În maximum două săptămâni”, a spus Heiuş.


Practic, peste 14 zile vom vedea dacă statul român se comportă ca unul puterni sau unul slab. În Austria, țara proprietarului OMV Petrom, OMV plătește respectiva taxă, 150 milioane de euro. La noi, nu.


Nu OMV Petrom decide taxarea


În fond, anunțul OMV Petrom cum că nu se încadrează în categoria firmelor care ar trebui să plătească taxa este doar o declarație făcută la bursă. Nu OMV Petrom stabilește ce și cât să plătească. ”Petrom, la fel ca orice altă companie românească, nu poate decide ce impozit și unde plătește. OUG 186/28.12.2022 prevede, la art. 1, în ce condiții se aplică acea taxă, numită contribuție de solidaritate, adică minim 75% din venituri obținute din extracția țițeiui, a gazelor naturale, rafinare. Ce spune Petrom este că la ei, ponderea e mai mică, deci că, în conformitate cu OUG 186, nu datoreaza taxa”, susține avocatul specializat pe fiscalitate Gabriel Biriș.


Prin urmare, statul s-a angajat ca în două săptămâni să găsească formula prin care să oblige OMV Petrom să plătească. Mai mult ca sigur se va ajunge în justiție, pentru că austriecii care conduc compania petrolieră nu vor fi dispuși să renunțe la miliardul de euro.


OUG transpune copy-paste directiva europeană


Ministerul Finanţelor emis pe 29 decembrie 2022 OUG care transpune  prevederile Regulamentului UE 2022/1854 ce vizează toate statele membre şi are ca principal obiectiv protejarea categoriilor vulnerabile de populaţie împotriva efectelor creşterii preţurilor la energie şi finanţarea investiţiilor în proiecte energetice strategice.


Taxa de solidaritate este în cuantum de 60% pentru ceea ce depăşeşte cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii patru ani, respectiv 2018, 2019, 2020 şi 2021 iar din suma strânsă minim 70% vor merge către finanţarea investiţiilor strategice, precum şi a investiţiilor în eficienţa energetică şi în energie din surse regenerabile. Această taxă se plătește în 26 de state europene.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.