Militari scoşi pe străzi în Europa de teama atentatelor jihadiste

0

Însă această prezenţă a militarilor în centrele oraşelor lor – în vederea unor misiuni pentru care municipalitățile nu sunt pregătite – face adesea obiectul unor critici şi rămâne, teoretic, limitată în timp.

 

FRANŢA

 

Militarii patrulează pe stradă, în Franţa, în urma atentatelor din 1986.

 

Operaţiunea „Sentinelle”, care a început în ianuarie 2015, la o zi după atacul de la săptămânalul satiric Charlie Hebdo, numără în prezent 7.000 de militari care patrulează în locuri sensibile, precum situri turistice, gări, aeroporturi.

 

După ce a ajuns la peste 10.000 de militari, operaţiunea urmează să fie „revizuită în profunzime” după vacanţa parlamentară de vară, a anunţat preşedintele Emmanuel Macron.

 

Numeroşi experţi îi pun la îndoială eficienţa şi dau asigurări că militarii sunt, înainte de orice altceva, ţinte şi că „Sentinelle” impune armatei franceze nişte contrângeri prea dure.

 

BELGIA

 

Militarii au fost mobilizaţi pe străzi în puncte strategice în Belgia, pe 17 ianuarie 2015, după dezmembrarea unei celule teroriste suspectate că pregătea atentate.

 

Operaţiunea, numită „Vigilant Guardian”, mobilizează în prezent 1.100 de militari, cu un cost estimat la aproximativ 100 de milioane de euro în cei peste doi ani.

 

Ea este temporară şi este prelungită lună de lună.

 

MAREA BRITANIE

 

Operaţiunea „Temperer plan”, organizată în urma atentatelor din ianuarie 2015, la Paris, poate să permită mobilizarea a până la 5.100 de militari pe străzile din regat, pentru ca să le acorde un ajutor puternic forţelor de ordine.

 

După atentatul de la Manchester, în mai, 1.000 de militari au fost mobilizaţi, pe o perioadă scurtă, în vederea securitzării oraşului.

 

GERMANIA

 

Bundeswehr-ul nu este autorizat – de către Constituţia de după Război – să intervină pe teritoriul german, mai puţin în cazul unei ameninţări „împotriva ordinii democratice a statului federal” sau în acţiuni umanitare.

 

Funcţiile armatei germane sunt, aşadar, în mod clar separate de cele ale poliţiei.

 

Însă ipoteza unei recurgeri la armată în vederea unui rol de vârf, de coordonare, fără scoaterea militarilor în stradă, este studiată în toate cele 16 landuri ale ţării.