AcasăActualitateMinisterul Apărării cere permisiunea Parlamentului să cumpere două elicoptere militare Airbus H215M...

Ministerul Apărării cere permisiunea Parlamentului să cumpere două elicoptere militare Airbus H215M cu capabilități de luptă. Cât costă?

Ministerul Apărării Naționale a cerut Parlamentului să aprobe achiziția a două elicoptere militare Airbus H215M cu 150 de milioane de euro, potrivit unei cereri puse pe agenda biroului permanent al Camerei Deputaților. MApN arată că elicopterele trebuie să fie dotate cu capabilități de luptă la suprafață (armament și tehnică de luptă).

Reamintim că România nu a cumpărat încă nici un elicopter Airbus, deși compania franceză are o unitate de producție lângă Brașov.

Site-ul specializat HelicopterSpecs, prețul unui astfel de elicopter este de 18 milioane de dolari.

Vasile Dîncu, fostul ministru al Apărării, anunțase încă din luna iulie că planul de achiziţie al Armatei Române include submarine franceze Scorpène şi elicoptere franceze. Dîncu a anunţat că a fost semnată o scrisoare de intenţie cu ministrul francez al apărării în acest sens.

„Am semnat o scrisoare de intenţie cu ministrul francez al apărării pentru un viitor proiect şi am început în parlament procesul de aducere a noului echipament: este vorba de submarine Scorpene şi elicoptere. Aceasta este o scrisoare de intenţie făcută cu guvernul francez şi noi vrem să implementăm acest proiect”, a declarat Dîncu.

De asemenea, ministrul român al Apărării a declarat că lucrează la un proiect de lege care să prevadă termene mai scurte pentru procedurile de achiziţii publice pentru apărare, mai precizează sursa citată.

Relaţiile militare cu Franţa s-au consolidat în ultimul timp, după ce Franţa s-a angajat să fie naţiunea cadru care înfiinţează un Grup de Luptă NATO la Cincu, Judeţul Braşov, unde sunt deja 500 de militari francezi. Alţi 100 de militari francezi protejează spaţiul aerian de deasupra Dobrogei, cu un sistem anti-aerian Mamba.

Citește aici cererea Ministerului Apărării Naționale

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.