Ministerul britanic de Interne doreşte menţinerea restricţiilor pentru români

0
Ministerul britanic de Interne doreşte menţinerea restricţiilor pentru români

Numărul românilor şi bulgarilor care ar merge în Marea Britanie pentru a-şi căuta un loc de muncă, în cazul în care actualele restricţii ar fi ridicate, este estimat la între 40.000 şi 300.000. Ministerul britanic de Interne (Home Office) crede că sosirea unui număr atât de mare de imigranţi ar solicita şi mai mult serviciile publice.

Temerile Ministerului de Interne sunt accentuate de faptul că estimările anterioare ale fenomenului s-au dovedit nerealist de mici faţă de ceea ce s-a întâmplat. În 2005, 400.000 de imigranţi au sosit în Marea Britanie, majoritatea din Europa de Est, în timp ce guvernul nu aştepta decât 185.000. Pe de altă parte, autorităţile locale din mai multe regiuni spun că nici ultimele cifre oficiale nu reflectă adevăratul aflux de imigranţi.

Un nou sistem de admitere a imigranţilor bazat pe puncte va fi introdus din aprilie, iar Ministerul de Interne doreşte ca acesta să fie în vigoare înainte de a decide ridicarea restricţiilor pentru români şi bulgari. Marea Britanie este obligată să îşi deschidă complet piaţa muncii pentru cele două noi ţări membre cel mai târziu în 2012.

Evaluarea Ministerului britanic de Interne este contrară celei a Ministerului de Externe, Foreign Office, care conduce apelurile pentru ridicarea restricţiilor. Dezacordul ilustrează diviziunile din cadrul guvernului cu privire la cea mai bună modalitate de a aborda migraţia economică.

Surse guvernamentale spun că Ministerul de Externe a pregătit un document care susţine că menţinerea restricţiilor nu este în interesul Marii Britanii şi că acestea trebuie ridicate. Foreign Office afirmă că numărul românilor şi bulgarilor care vor merge în Marea Britanie după ridicarea restricţiilor va fi mic, majoritatea imigranţilor din aceste ţări alegând Grecia, Italia şi Spania. Pe de altă parte, menţinerea restricţiilor nu va face decât să îi forţeze pe cei care vin să lucreze la negru, ceea ce va conduce la exploatarea lor şi la pierderea impozitelor pe salariile lor.

Viziunea Ministerului de Externe este împărtăşită de numeroşi experţi. “Cerem guvernului să deschidă complet piaţa muncii”, spune Jill Rutter de la Institutul de Cercetare a Politicilor Publice. “Studiile arată că reţelele sociale sunt cele care aduc imigranţi aici. Numărul românilor şi bulgarilor din Marea Britanie este atât de mic, încât nu există reţele sociale care să îi atragă”, spune ea.

Marea Britanie a impus anul trecut restricţii cetăţenilor români şi bulgari care voiau să muncească în această ţară. Ministerul de Interne a promis că va reexamina anual restricţiile, cu posibilitatea de a le ridica la sfârşitul lui 2007.

Recomandarea Ministerului de Interne de a menţine restricţiile va stârni probabil criticile guvernelor român şi bulgar, care se plâng că ţările lor sunt tratate ca membre UE de categoria a doua, comentează The Observer.

Sursa: NewsIn