AcasăEconomieMinisterul Cercetării: România îşi va recupera dreptul de vot în cadrul Agenţiei...

Ministerul Cercetării: România îşi va recupera dreptul de vot în cadrul Agenţiei Spaţiale Europene. Guvernul a aprobat plata parţială a datoriei istorice către ESA

Începând cu 1 iulie 2018, din cauza neefectuării plăţilor în anul precedent, România a pierdut dreptul de vot în cadrul Consiliului şi Comitetelor de program ESA, generându-se un precedent periculos, cu posibile efecte grave asupra mediului industrial şi tehnologic naţional în domeniul spaţial şi conexe, arată un comunicat de presă al Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Suma totală restantă privind contribuţia pe programe corespunzătoare perioadei 2019-2022 este în valoare de 102.263.517,89 euro, fiind periclitată participarea mediului de cercetare românesc în cadrul programelor spaţiale europene. România a fost singurul stat din istoria ESA aflat în situaţia suspendării dreptului de vot.

„Este o promisiune îndeplinită, o mare victorie pentru comunitatea ştiinţifică din România şi un gest vital înaintea consiliului ESA din noiembrie. România îşi recuperează astfel dreptul de vot în cadrul ESA, pierdut acum mai bine de patru ani. Astfel, România va putea participa cu drepturi depline la Consiliul ESA din această această toamnă, care se reuneşte o data la 3 ani şi care stabileşte programele şi proiectele agenţiei pentru următorul ciclu. Prin adoptarea acestui act normativ, Guvernul Ciucă transmite un nou semnal puternic pentru investiţiile româneşti în cercetare-inovare şi pentru includerea cercetătorilor români în ecosistemele europene şi globale din acest domeniu strategic. Acest pas vine la mai puţin de o săptămână de la adoptarea Planului Naţional în domeniul cercetării, un efort de 60 de miliarde lei în orizontul 2030. Avem o tradiţie în participarea la proiecte aerospaţiale de anvergură, prin specialiştii noştri de prim rang, apreciaţi şi respectaţi la nivel mondial. România rămâne astfel un pilon de bază al proiectului spaţial european, îşi respectă angajamentele şi este dornică şi pregătită să contribuie în continuare la cele mai importante proiecte ESA. Odată cu adoptarea hotărârii de guvern de astăzi, cercetătorii şi companiile româneşti vor putea să facă din nou parte din proiectele europene de explorare şi cucerire a spaţiului cosmic”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, conform sursei citate.

Hotărârea de Guvern prevede aprobarea plăţii sumei de 330.000.000 lei, reprezentând contribuţia financiară restantă a României pentru anul 2019, anul 2020 şi plata parţială a contribuţiei financiare restante pentru anul 2021 la programele opţionale ale Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), astfel încât România să-şi recâştige dreptul de vot până la 31.01.2023. Cea de-a doua plată a contribuţiei restante pe 2021 şi plata contribuţiei financiare pe anul 2022 în valoare de 39,27 milioane euro se va realiza până la data 31 decembrie 2022.

În prezent, sunt înregistrate şi admise pentru a încheia contracte cu ESA mai mult de 294 de entităţi româneşti (private şi de stat, din industrie, cercetare şi universităţi). Acestea au încheiat mai mult de 250 de contracte în ultimii 4 ani.

ESA funcţionează după principiul fair-return:

– contribuţia financiară a României se poate returna integral în ţară sub formă de contracte încheiate între ESA şi persoane juridice române;

– proprietatea intelectuală/industrială rămâne în România.

Participarea la programele ESA este în măsură să aducă valoare adăugată crescută, atât în termeni economici cât şi de recunoaştere şi prestigiu pentru capacităţile ştiinţifice şi industriale româneşti implicate. Prin programele ESA s-a obţinut un retur al contribuţiei naţionale în jurul valorii de 86% pentru perioada în care contribuţia a fost achitată, capacităţile naţionale permiţând creşterea la 100%.

ESA garantează statelor membre care au încheiat perioada de tranziţie un retur minim de 93%. Pentru Statele care au dificultăţi în a atinge acest coeficient de retur, se instituie un Task Force pentru Politică Industrială, luându-se măsurile de sprijin adecvate. România a încheiat perioada de tranziţie în iulie 2022.

Sumele alocate prin ESA pot fi utilizate de către institutele de cercetare naţionale, de către universităţi şi companii de înaltă tehnologie româneşti, permiţând accesul organizaţiilor din România la tehnologiile din patrimoniul ESA în vederea dezvoltării şi promovării de capacităţii naţionale de cercetare, educaţionale şi industriale în domeniile spaţial, aeronautic, securitate şi domenii conexe.

Dincolo de beneficiile directe ale sumelor contribuite la ESA de către România, sunt beneficii economice indirecte majore, studiile europene indicând un factor de multiplicare în economie de minim 6 (fiecare euro investit prin programele ESA generează minim 6 EUR în plus pentru economia naţională).    

Ultimele Articole