AcasăEconomieMinisterul Dezvoltării anunţă că va finanţa investiţiile în reţeaua de gaze care...

Ministerul Dezvoltării anunţă că va finanţa investiţiile în reţeaua de gaze care nu au primit finanţare de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene

”Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei va prelua finanţarea proiectelor eligibile, mature, depuse la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), care nu au primit finanţare prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, cu un buget suplimentar de 5,5 miliarde de lei, şi va lansa, în martie, apelul pentru investiţiile în reţeaua de gaze din Programul Anghel Saligny”, a anunţat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Cseke Attila.

În prima parte a lunii martie 2022, va fi lansat apelul de proiecte pentru investiţiile în reţeaua de gaze, finanţat prin ”Anghel Saligny”, cu un buget total de 7,5 miliarde de lei, a spus ministrul.

Proiectele pentru care localităţile pot cere finanţare sunt cele referitoare la construcţia de noi reţele de distribuţie a gazelor naturale, precum şi extinderea şi modernizarea celor existente, iar miniştrii dezvoltării şi energiei urmează să semneze Ordinul comun pentru aprobarea normelor de aplicare a Ordonanţei privind PNI ”Anghel Saligny”.

Totodată, Cseke Attila a spus că vor fi preluate proiecte din POIM care sunt mature, în sensul că au studiile de fezabilitate şi proiectele tehnice efectuate şi au primit avizele necesare, astfel încât pot intra în procesul de achiziţie publică mult mai repede. ”După procedura de achiziţie publică, pot fi demarate lucrările de construcţii. 70% dintre localităţile din România nu au acces la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale, avem nevoie de un progres real şi rapid în acest domeniu, acesta fiind motivul pentru care Ministerul Dezvoltării va prelua proiectele mature din POIM”, a spus ministrul. Prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM),

MIPE a primit peste o sută de cereri de finanţare, dar bugetul a permis doar finanţarea a 25 de proiecte. ”Având în vedere că, din restul de 108 proiecte depuse, 105 au fost considerate eligibile şi nu au primit finanţare pentru că bugetul a fost epuizat, vom aloca acum, prin Programul Naţional de Investiţii < >, 5,5 miliarde de lei şi vom finanţa aceste 105 proiecte de dezvoltare a infrastructurii de distribuire a gazelor naturale. Astfel, bugetul total al Programului < > va creşte la 55,5 miliarde de lei”, a subliniat Cseke Attila.

Prin POIM, 95 de comune, 6 oraşe şi 4 municipii au cerut finanţare pentru dezvoltarea reţelei de distribuţie a gazelor naturale şi vor primi, acum, finanţare de la Ministerul Dezvoltării. MDLPA urmează să propună Guvernului, spre aprobare, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru transferarea acestor proiecte, urmând ca MIPE, în termen de 15 zile de la aprobarea acesteia, să transfere proiectele la Ministerul Dezvoltării. În acelaşi timp, beneficiarii vor încărca, pe platforma digitală dedicată proiectelor finanţate prin ”Anghel Saligny”, datele proiectelor, urmând să fie semnate contractele de finanţare, a conchis Cseke Attila.

Ultimele Articole