Ministerul Energiei, despre prelungirea termenului de montare obligatorie a repartitoarelor de căldură: Un milion de locuinţe, conectate la sistemul centralizat, iar jumătate dintre acestea se găsesc în cele şase sectoare ale Capitalei

”Un grup de deputaţi şi senatori PNL, PSD şi UDMR a depus astăzi un proiect de Lege privind prelungirea termenului de montare a repartitoarelor de căldură până la 31 decembrie 2024 pentru a oferi românilor posibilitatea reală de a implementa măsurile necesare de economisire a energiei. Co-iniţiatorii sunt Sebastian Burduja, Roberta Anastase, Toma Petcu, Bende Sandor, Lorand Antal, Daniel Zamfir şi Radu Pop”, au transmis, luni, reprezentanţii Ministerului Energiei, într-un comunicat de presă. 

Potrivit acestora, prin OUG nr. 130/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică se instituie obligaţia de montare până la 31 decembrie 2023, în imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, a unor sisteme de măsurare pentru individualizarea consumurilor de energie la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit. Iniţiatorii propun o măsură legislativă care reglementează măsurile necesare pentru a oferi un sprijin temporar în anul 2024 categoriilor de persoane vulnerabile, ce nu dispun de resursele financiare, pentru acoperirea costului aferent achiziţiei şi montării de repartitoare.

”În România, aproximativ un milion de locuinţe încă sunt conectate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice, iar jumătate dintre acestea se găsesc în cele şase sectoare ale Capitalei. În Bucureşti, 275.000 de apartamente nu au încă instalate astfel de sisteme”, au mai transmis oficialii instituţiei.

 

Potrivit acestora, în actualul context, ”accentuarea crizei energetice afectează în mod semnificativ cetăţenii vulnerabili, sporind riscul de sărăcie energetică şi având un impact semnificativ asupra calităţii vieţii”.

”Pentru a contracara această situaţie, este necesară adoptarea unor măsuri care să ofere sprijin populaţiei vulnerabile în compensarea costurilor legate de achiziţia şi instalarea unor sisteme tehnice pentru măsurarea consumurilor individuale de energie termică în clădiri de tip condominiu conectate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice”, se mai arată în comunicatul ministerului.

Se încadrează în categoria persoanelor şi familiilor vulnerabile acelea cu un venit lunar sub 2.000 de lei pe membru de familie, alături de îndeplinirea condiţiilor legate de vârstă şi capacitate de muncă, dar şi persoanele care sunt în risc de a-şi pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai din cauza unor situaţii de boală şi/sau dizabilitate.

Pragul de vârstă relevant pentru această evaluare este stabilit la 60 de ani, astfel încât toate criteriile de vulnerabilitate sunt îndeplinite pentru a identifica o persoană sau o familie în situaţie de risc de sărăcie şi a le oferi sprijin financiar din fonduri publice.

Bugetul măsurii pentru acordarea sprijinului necesar populaţiei vulnerabile pentru compensarea costului aferent achiziţiei şi montării unor sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică acordată prin intermediul cardurilor de energie ar urma să fie de 375.000 mii lei, susţinut din Fondul pentru Modernizare.

”Dat fiind faptul că obligaţia de instalare a contoarelor derivă din obiectivele Uniunii Europene privind eficienţa energetică, măsurile de sprijin destinate respectării acestei cerinţe se aliniază cu funcţia cheie a Fondului pentru Modernizare. Acesta reprezintă un instrument esenţial în promovarea eficienţei energetice şi modernizarea sistemelor energetice, se mai arată în comunicatul citat.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că ”prioritatea noastră zero este interesul cetăţeanului român”.

”Ştim că există o retincenţă mare, inclusiv din cauza costurilor pe care montarea de repartitoare o presupune. Pentru prima dată, acordăm derogarea de la termenul pentru montare până la final de 2024 şi avem o schemă de sprijin a consumatorilor vulnerabili, finanţată din Fondul pentru Modernizare. Răspundem astfel aşteptărilor a sute de mii de români, inclusiv peste 200.000 de bucureşteni, care pe bună dreptate se temeau de posibile amenzi. Mă bucur în mod special că această iniţiativă este susţinută şi de colegi parlamentari de la alte partide”, a declarat ministrul.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri