Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi-a propus ca majoritatea apelurilor de proiecte pentru perioada de programare 2021-2027 să fie lansate până la sfârşitul anului 2023

”Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) va lansa până la sfârşitul anului 2023 toate apelurile majore de proiecte aferente perioadei de programare 2021-2027, pentru ca proiectele să susţină economia şi creşterea nivelului de trai al românilor. Concret, obiectivele MIPE sunt ca în anul 2025 să fie vizibile în mod cuantificabil primele rezultate ale implementării proiectelor finanţate din fondurile alocate României în perioada de programare 2021-2027. Concomitent, lansarea apelurilor de proiecte va fi corelată cu ţintele de absorbţie, respectiv cu sumele care trebuie solicitate Comisiei Europene spre rambursare în vederea evitării dezangajării fondurilor alocate”, a transmis, marţi seară, MIPE, într-un comunicat de presă.  

Potrivit ministrului Marcel Boloş, perioada de programare 2021-2027 pune României la dispoziţie 45 de miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru investiţii în domenii de importanţă strategică pentru România, cum sunt infrastructura de transport, cea spitalicească, pentru apă şi apă uzată, managementul deşeurilor, dezvoltare şi regenerare urbană.  

”Fără a mai lua în calcul şi finanţările derulate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Trebuie să ţinem cont de natura multianuală a Politicii de Coeziune şi să avem, în sfârşit!, abordarea sinergică prin care corelăm apelurile de proiecte cu ţintele de absorbţie. Avem o şansă istorică pe care nu putem să o ratăm! În acest fel vom preîntâmpina eventualele blocaje care am învăţat din perioadele anterioare de programare că pot apare în implementare, cu impact asupra riscului de dezangajare”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş. 

MIPE anunţă, de asemenea, că evaluarea proiectelor va fi simplificată, pentru ca cele două etape de evaluare (CAE- conformitatea administrativă şi eligibilitatea şi ETF – evaluarea tehnico-financiară) să fie cat mai suple, obţinându-se astfel deblocarea proiectele depuse spre evaluare, care uneori durează şi peste un an de zile.  

”Astfel, se are în vedere ca evaluarea CAE să fie cât mai simplificată, eventual la nivel de declaraţie prin care solicitantul să îşi asume respectarea declaraţiilor din ghid, urmând ca informaţiile să fie validate la semnarea contractului. În situaţia unor declaraţii eronate, contractul de finanţare nu va mai fi semnat. Suplimentar, cu ajutorul bazelor de date integrate, evaluarea ETF urmează să devină un proces  digitalizat. Verificarea documentelor doveditoare se va derula  pentru proiectele cu punctaj şi buget corespunzător. Astfel, MIPE creează condiţiile necesare implementării unor proiecte de calitate, mature”, a mai transmis instituţia.  

Potrivit MIPE, la sfârşitul acestei luni, toate Autorităţile de Management pentru Programele Operaţionale prin care România va atrage fondurile alocate perioadei de programare 2021-2027 vor fi încărcat în sistemul electronic de comunicaţie cu serviciile Comisiei Europene: Regulamentul de Organizare şi Funcţionare, organigrama, fişe de post, procedurile operaţionale şi cadrul protocolar, astfel  încât să nu existe întârzieri în implementarea proiectelor. 

La nivelul MIPE, în data de 18 august va fi organizată o nouă şedinţă pentru a analizarea progresului pregătirii atragerii fondurilor alocate pentru perioada de programare 2021-2027. 

  

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri