AcasăEconomieMinisterul Proiectelor Europene, precizări despre prima cerere de plată pentru 2,56 miliarde...

Ministerul Proiectelor Europene, precizări despre prima cerere de plată pentru 2,56 miliarde de euro din PNRR / Plata poate avea loc la sfârşitul lunii septembrie, fără ca acest lucru să afecteze bugetul de stat, reformele şi investiţiile asumate

MIPE transmite, joi seară, că România nu se află în situaţia de a pierde echivalentul primei cereri de plată din PNRR.  

”În data de 25 iulie 2022, la orele 12:00, a avut loc discuţia reprezentanţilor MIPE cu Comisia Europeană privind situaţia cererii de plată numărul 1, transmise în data de 31 mai 2022. Facem precizarea că toate documentele privind îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor aferente au fost în întregime comunicate şi verificate de serviciile CE. Astfel procesul de validare pentru cele 21 de jaloane şi ţinte s-a încheiat. La solicitarea CE, termenul pentru emiterea avizului pozitiv preliminar s-a prelungit pentru completarea sistemului informatic al PNRR cu informaţii necesare identificării beneficiarilor finali ai plăţilor. România şi-a luat angajamentul ca platforma informatică să fie ajustată cu funcţia suplimentară solicitată până la data de 31 iulie 2022”, a transmis, joi seară, MIPE, într-un comunicat de presă.  

Sursa citată a precizat că, pe data de 1 august, va avea loc testarea funcţiei suplimentare solicitate de CE, iar cererea intră în procedură de plată, potrivit Regulamentului CE intră în procedură de plată. 

Potrivit ministerului, procedura de plată presupune parcurgerea următoarelor etape: 

I. Avizarea interservicii ale CE pentru emiterea avizului pozitiv preliminar. 

II. Transmiterea cererii de plată la Comitetele de Specialitate ale Consiliului ECOFIN. 

III. Aprobarea plăţii în Consiliul Uniunii Europene – ECOFIN. 

”Facem precizarea că în luna august activitatea serviciilor Comisiei Europene este cu mult redusă datorită numărului mare al concediilor, motiv pentru care plata tranşei de 2,6 miliarde de euro poate avea loc la sfârşitul lunii septembrie 2022, fără ca acest lucru să afecteze bugetul de stat şi fără să producă întârzieri în implementarea reformelor şi investiţiilor asumate”, a mai transmis MIPE.  

 

 

Ultimele Articole