Ministerul Turismului a ajuns la o înţelegere cu familia Habsburg pentru promovarea Castelului Bran

"Am avut o foarte bună întâlnire cu arhiducele (arhiducele Dominic Habsburg-Lothringen, actualul proprietar al castelului şi domeniului Bran- n.r.) şi familia sa şi am convenit ca acest parteneriat să fie unul benefic. Familia de Habsburg ar dori şi preferă să lase Castelul Bran în circuitul turistic, obiectiv pe care noi îl considerăm de importanţă naţională" a declarat Elena Udrea.

Potrivit ministrului turismului, parteneriatul face referire şi la relaţia cu administraţia locală din Bran-Moeciu pentru dezvoltarea infrastructurii.

"Credem că turismul românesc are de câştigat prin Castelul Bran, fiind într-o zonă cu potenţial major de agroturism, turism cultural şi ecoturism", a spus Udrea.

Castelul Bran, a cărui primă atestare documentară datează din noiembrie 1377, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din România.

În mai 2006, castelul şi domeniul Bran i-au fost retrocedate arhiducelui Dominic Habsburg-Lothringen. Ministrul Culturii şi Cultelor de la acea vreme, Adrian Iorgulescu, şi Dominic de Habsburg au semnat un acord de administrare a castelului, care prevedea că acesta rămâne muzeu trei ani. Prin respectivul acord au intrat în posesia lui Dominic de Habsburg următoarele proprietăţi: castelul, Casa de ceai regina Maria, Casa principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima reginei Maria şi un teren aferent acestuia, de peste 7.500 mp, parcul castelului, de 28.000 mp, cele două lacuri din parcul castelului, cu o suprafaţă totală de 1.400 mp, şi drumul de acces, de 1.650 mp.

Avocaţii lui Dominic de Habsburg au făcut la începutul lunii decembrie 2006 o ofertă de vânzare a Castelului Bran, în valoare de 60 de milioane euro, Consiliului Judeţean Braşov. Preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu, a anunţat, în acel moment, că vrea să cumpere Castelul Bran de la Dominic de Habsburg, în acest sens urmând să acceseze un împrumut de tip leasing pe o perioadă de zece ani la o bancă austriacă, în vederea acoperirii sumei de 60 de milioane de euro cerută de proprietar. Ministerul Culturii şi Cultelor s-a opus, considerând că suma este foarte mare.

Ulterior, Dominic de Habsburg a retras oferta făcută şi a anunţat că a angajat firma americană de investiţii private Baytree Capital Associates, care va elabora un plan strategic de dezvoltare a Castelului Bran.

Sursa: NewsIn

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed