x


  • EUR
    4.8545
    USD
    4.1136
string(8) "economie"

Ministrul Agriculturii susţine că nu există riscul unei crize alimentare din cauza secetei şi dă asigurări că producţia de grâu la nivel naţional ajunge consumului oamenilor, animalelor şi industriei producătoare de alcool

Autor: Money.ro | Sursa: news.ro | Publicat: 07.08.2020, 18:14

„Eu vreau să îi liniştesc pe cetăţeni. Nu există acest risc pentru că doar în zona Mării Negre a fost înregistrată această secetă şi consecinţele ei. La nivel global producţiile de cereale, producţiile de grâu sunt record în alte părţi, tot ce însemană America de Sud sau America de Nord. Într-adevăr, anul acesta producţia în România va fi mult diminuată faţă de un an în care precipitaţiile au fost cele normale”, a declarat ministrul Agriculturii, vineri, într-o conferinţă de presă la Piteşti, întrebat fiind dacă există riscul ca România să se confrunte cu o criză alimentară.

Adrian Oros a arătat că producţia de grâu la nivel naţional este, anul acesta, cuprinsă între 5,5 şi 6 milioane de tone, în condiţiile în care în anii 2018-2019, când nu a fost secetă, s-a înregistrat o producţie de aproximativ 9 milioane de tone de grâu.

„Consumul uman pentru România este de 2,2 milioane tone. Noi consumăm cam 170.000 de tone de grâu panificabil pe lună. Mai există un necesar de 550.000 de tone grâu pentru seminţe, care este foarte important şi pe care îl avem, încă 400.000 de tone grâu pentru furajarea animalelor şi încă 400.000 tone pentru industria alcoolului, deci iată că şi anul acesta vor fi cel puţin 2 milioane de tone de grâu disponibile pentru export, deci nu se pune problema unei crize alimentare, cel puţin din datele de până acum, raportat la ceea ce se întâmplă la nivel global”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Adrian Oros a spus că a discutat şi cu reprezentanţii celor din industria de panificaţie pentru a găsi soluţii privind asigurarea stocurilor de materie primă.

”Pentru cei din industria de panificaţie, ca să nu mai fim nevoiţi în anii următori, dacă Doamne fereşte! o să mai fie vreun an secetos, să nu mai fim nevoiţi să oprim exporturile – deşi atunci nu aveam altă variantă – lucrăm cu ei la o schemă de creditare garantată prin care să-şi contracteze din timp din producţia internă cele 2,2 milioane tone grâu panificabil în aşa fel încât să fie siguri că rămân în ţară aceste cantităţi. Restul, sigur, putând să fie exportate de către cei care fac această activitate de export, iar noi ca stat să nu mai intervenim în schimburile acestea comerciale care sigur au deranjat în acea perioadă nu numai pe traderi, dar şi unele state care importa de la noi, dar asta a fost atunci situaţia” a adăugat Adrian Oros.