AcasăActualitateMinistrul austriac de interne: Astăzi voi vota contra extinderii Schengen cu România...

Ministrul austriac de interne: Astăzi voi vota contra extinderii Schengen cu România și Bulgaria

Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a declarat joi dimineață, înaintea Consiliului JAI, că va vota împotriva extinderii Spațiului Schengen, reiternând poziția Austriei din ultimele săptămâni.

„Am vorbit mai devreme cu colegii români. Cred că Austria își pune în joc reputația bună pe care o are în Europa de Est.  Astăzi voi vota contra extinderii Schengen cu România și Bulgaria. Este o greșeală ca un sistem care în multe locuri nu funcționează să fie extins. Anul acesta, în Austria, au fost 100.000 de treceri ilegale ale frontierei. Dintre aceștia, 75.000 nu erau înregistrați. Este o dovadă că sistemul nu funcționează”, a declarat acesta, pentru presa austriacă, înaintea ședinței JAI.

Ulterior, Karner a ignorat jurnaliștii din România, prezenți la Bruxelles, care au încercat să îi adreseze câteva întrebări. Declarația acestuia a fost făcută cu doar câteva minute înainte de începerea Consiliului JAI, unde miniștrii de interne ai statelor membre vor discuta despre extindere Spațiului Schengen cu Croația, România și Bulgaria. Croația are șanse mari să fie admisă în Schengen astăzi, fiind susținută de toate statele, în timp ce împotriva României votează Austria, iar împotriva Bulgariei, s-au pronunțat Austria și Olanda.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat joi dimineață, înaintea participării la Consiliul JAI, că  mandatul său este să solicite dezbatere și vot pentru aderarea României la spațiul Schengen. „Orice compromis în interesul României îl vom accepta”, a precizat Bode. „Intrăm la dezbatere și vot cu propunerea de aderare împreună a României și Bulgariei. În funcție de opțiunea fiecărui stat membru, prin miniștrii de Interne, lucrurile pot evolua într-o direcție sau altă. Mandatul meu e să susțin aderarea României la Spațiul Schengen și vot azi. În cel mai optimist scenariu, până la 1 ianuarie suntem în măsură să pregătim frontieră externă a Schengen așa cum cer toate reglementările în domeniu. Dacă  proiectul de decizie aflat pe ordinea de zi s-ar adopta cu ridicarea frontierelor terestre de la 1 ianuarie și a celor aeriene din 26 martie, România e pregătită să între în Schengen cu ridicarea controalelor la frontieră așa cum prevede această decizie”, a spus Bode.

România a îndeplinit cu brio toate criteriile necesare și merită să fie admisă în Spațiul Schengen, a declarat unul dintre vicepreședinții Comisiei Europene. Margaritis Schinas susține că decizia este una strict politică, în contextul în care admiterea țării noastre ar reprezenta un câștig pentru blocul comunitar. Declarații de susținere au venit și de la reprezentantul Cehiei, care deține președinția rotativă a UE, precum și din partea Franței și Germaniei.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.