Ministrul Cadariu, despre măsurile din energie: Cea mai simplă măsură ar fi să continuăm aceste măsuri în vigoare, pentru o perioadă tranzitorie, până vom constata dacă se calmează preţurile / Nu luăm nicio măsură, mediul de afaceri intră în colaps

”Cred că cea mai simplă măsură ar fi să continuăm acest măsuri ale legii în vigoare, pentru o perioadă tranzitorie, până vom constata dacă se calmează preţurile la energie şi la gaze”, a spus Daniel Cadariu, arătând că se referă la compensare ş plafonare. 

Miniistrul Antreprenoriatului a precizat că, în mod evident, acest lucru ar însemna o presiune pe buget.

”Un calcul făcut pentru cele două luni în care am făcut modificarea la Ordonanţă aracă că e necesară o sumă de 3 miliarde de lei, pentru cele două luni”, a spus Cadariu, arătând că ori vor fi găsite surse financiare suplimentare, pentru partea de venituri, ori trebuie să se umble la cheltuieli.

”Cea mai gravă şi pe care noi, cei de la PNL, nu o acceptăm, este să umblăm la investiţii”, a menţionat ministrul Antreprenoriatului. 

Daniel Cadariu a mai spus că a participat la mai multe discuţii, în ultima vreme, unde au fost prezenţi şi cei de la ANRE care reglementează şi ar trebui să controleze ce se întâmplă în domeniu. ”La orice propunere a venit din partea unui demnitar, a unui ministru, a unui parlamentar, cei de acolo ne-au spus ce nu se poate, ce directivă europeană se încalcă, faptul că noi facem parte dintr-o piaţă de energie şi nu putem acţiona doar noi”, a arătat el. 

Cadariu a menţionat că, în momentul de faţă sistemul nu ne permite să acoperim totul din producţie internă şi trebuie să apelăm la piaţa europeană. ”Sunt două variante mari şi late, te decuplezi în totalitate cu riscul de a nu avea de unde să îţi compensezi nevoia de energie sau gaze sau te supui reglementărilor europene şi atunci trebuie să găseşti alte soluţii, fără a afecta această piaţă reglementată”, a explicat ministrul, adăugând că România a ajuns cu greu la această piaţă liberalizată a energiei. 

Ministrul a arătat că mai au la dispoziţie o lună şi jumătate, dar important este semnalul, să se vină cât mai repede cu decizii până în 1 aprilie şi să nu aştepte până în ultima clipă. ”Nu avem de ales, nu luăm nicio măsură şi mai mult ca sigur mediul de afaceri intră în colaps”.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a afirmat, marţi seară, că se caută soluţii pe termen mediu şi lung pentru criza din energie, fiind necesară combaterea cauzelor. ”Săptămâna viitoare venim cu decizia cu ce se întâmplă din aprilie încolo”, a afirmat ministrul, precizând că încă nu s-a ajuns la discutarea măsurilor în coaliţie.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri