AcasăEconomieMinistrul ceh de Finanţe doreşte să menţină deficitul bugetar din 2022 sub...

Ministrul ceh de Finanţe doreşte să menţină deficitul bugetar din 2022 sub 14 miliarde de dolari

Războiul din Ucraina a dus la o încetinire a creşterii economice în Cehia, precum şi la cheltuieli mai mari pentru apărare şi ajutoare pentru sute de mii de refugiaţi.

Creşterea rapidă a facturilor pentru energie determină guvernul să caute modalităţi de a ajuta gospodăriile şi companiile, costurile fiind de zeci de miliarde de coroane.

Stanjura urmează să prezinte luna viitoare un buget modificat, despre care a spus deja că va împinge deficitul la peste 300 de miliarde de coroane, de la un deficit planificat de 280 de miliarde de coroane.

Întrebat în cadrul unei emisiuni la Televiziunea Cehă dacă este probabil un deficit bugetar de aproximativ 330 de miliarde, Stanjura a spus: ”Voi încerca ca deficitul să fie cât se poate de mic şi să fie sub 330 de miliarde”.

După preluarea puterii în decembrie, guvernul de centru-dreapta s-a angajat să reducă deficitele alimentate de cheltuielile legate de pandemie şi de creşterea salariilor şi a pensiilor de către administraţia anterioară.

Deficitul bugetar a atins un record de 420 de miliarde de coroane în 2021, respectiv de 5,9% din produsul intern brut, aproape dublul plafonului impus de Uniunea Europeană, de 3%.

Stanjura a declarat pentru Reuters, luna aceasta, că îşi propune să menţină ţinta de deficit bugetar pentru 2023 sub planul iniţial din acest an şi să aducă deficitul bugetar în limitele UE până în 2024.

 

Ultimele Articole