AcasăEconomieMinistrul Cercetării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, despre cele două memorandumuri aprobate în...

Ministrul Cercetării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, despre cele două memorandumuri aprobate în Guvern: Privesc în perspectivă către acea Românie a viitorului pe care ne-o dorim cu toţii

Ministrul Cercetării şi Digitalizării a precizat că cele două memorandumuri aprobate în Guvern ”privesc în perspectivă către acea Românie a viitorului pe care ne-o dorim cu toţii”.

Sebastian Burduja a arătat că primul memorandum se referă la înfiinţarea Comitetului Român pentru Inteligenţă Artificială este un cadru umbrelă care practic va concentra toate forţele din societate care doresc să gândească viitorul şi acest cadru al inteligenţei artificiale din România, care va include un consiliu ştiinţific şi de etică în inteligenţa artificială, un consiliu de educaţie în inteligenţă artificială, în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi grupuri de lucru tematice.

Totodată, demersul vizează şi întărirea hub-ului român de inteligenţă artificială, un proiect predefinit, bugetat în următorul program operaţional Competitivitate şi nu în ultimul rând vizăm să conectăm marii specialişti pe care România îi are în inteligenţă artificială la marile universităţi, laboratoare de cercetare, companii din întreaga lume cu mediul academic de cercetare de acasă, a spus el.

”Demersul va fi sută la sută deschis contribuţiilor societăţii civile, mediului academic, mediului privat, aliniind România va cele mai bune practici în domeniu. România este, din păcate, printre ultimele ţări europene care să gândeşte să facă o strategie naţională de inteligenţă artificială. Avem timp de recuperat, dar nu este un lucru neapărat rău pentru că putem învăţa din greşelile altora şi să venim cu un cadru pentru inteligenţă artificială foarte bun”, a mai declarat Sebastian Burduja.

El a precizat că în al doilea rând a fost aprobat Memorandumul privind înfiinţarea unei reţele de oficii române pentru ştiinţă şi tehnologie şi operaţionalizarea unui astfel de oficiu în Silicon Valley.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat vineri că Guvernul aprobă în şedinţă două memorandumuri privind înfiinţarea Comitetului Român pentru Inteligenţă Artificială şi a Oficiului de Ştiinţă şi Tehnologie pe teritoriul SUA. Şeful Executivului a precizat că avem deja 52 de milioane de euro asigurate pentru crearea hub-ului pentru inteligenţă artificială şi trebuie să facem în aşa fel încât să folosim inteligenţa cercetătorilor noştri şi a celor care sunt preocupaţi şi îşi desfăşoară activitatea în domeniul cercetării şi inovării.

 

 

Ultimele Articole