Ministrul Economiei: Schimbul de know-how şi colaborările cu partenerii de business din UE pot crea valoare adăugată în economia românească

„Consider că sprijinirea inovaţiei industriale în România, prin canalizarea finanţării cercetării-dezvoltării-inovării prin clustere de excelenţă pe termen lung este esenţială pentru a intra în lanţurile valorice globale. Schimbul de know-how şi colaborările cu partenerii de business din UE pot crea competitivitate pe pieţele globale, implicit valoare adăugată economiei româneşti, iar abordarea incluzivă va contribui la evitarea decalajului economic dintre state”, a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru, în cadrul întrevederii pe care a avut-o alături de premierul Nicolae Ciucă cu delegaţia investitorilor francezi afiliaţi ”Mouvement des Entreprises de France” (MEDEF).

Subiectele abordate în cadrul discuţiilor au vizat priorităţile economice stabilite de România în perioada următoare, respectiv oportunităţile de investiţii în diverse sectoare industriale, economice şi sociale.

Ministrul Florin Spătaru a punctat  importanţa modernizării industriei româneşti prin integrarea digitalizării, inovaţiei tehnologice şi sociale, ecoinovaţiei şi economiei circulare. În acest sens, este necesară identificarea de soluţii şi instrumente de reducere a aprovizionării cu materii prime/produse low-cost din ţările non-UE care influenţează negativ competitivitatea industriilor pe piaţa unică.

La rândul său, secretarul general adjunct din cadrul Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, Corneliu Cîrstea, a primit miercuri vizita delegaţiei MEDEF International, organizaţia care reprezintă Confederaţia franceză a întreprinderilor, cea mai mare federaţie patronală din Franţa. Preşedintele MEDEF, Geoffroy Roux de Bezieux, a fost însoţit de alţi reprezentanţi ai organizaţiei şi ai Ambasadei Franţei la Bucureşti, precum şi de un grup de 17 firme franceze interesate să-şi extindă afacerile sau investiţiile în România. 

În cadrul întâlnirii, Corleniu Cîrstea a salutat buna cooperare cu mediul de afaceri din Franţa – partener strategic şi tradiţional al României şi a apreciat nivelul ridicat al investiţiilor firmelor franceze de top în ţara noastră, precum şi nivelul crescut al schimburilor comerciale bilaterale şi al excedentului comercial – indicator al aprecierii calităţii produselor româneşti pe piaţa franceză.

Secretarul general adjunct a subliniat, totodată, existenţa unui potenţial semnificativ de amplificare a cooperării bilaterale şi s-a referit la măsurile întreprinse de Guvern pentru îmbunătăţirea climatului de afaceri, menţionând sectoarele de importanţă majoră pentru România, către care să fie direcţionate eforturile comune de intensificare a colaborării. Pentru valorificarea acestor oportunităţi, a propus organizarea mai multor evenimente promoţionale în Franţa, prin care să fie aduse la cunoştinţa mediului de afaceri local actualele realităţi economice atrăgătoare din România.

Partea franceză a evidenţiat atât importanţa dimensiunii economice în relaţia bilaterală, cât şi colaborarea la nivel european şi a manifestat interesul de a explora oportunităţile de investiţii din România.

Firmele franceze participante la delegaţie şi-au prezentat intenţiile de extindere sau iniţiere a unor investiţii în România în domenii variate, precum transporturi şi logistică, turism, infrastructură rutieră şi feroviară, amenajare urbană, managementul apelor, agricultură, domeniul aerospaţial şi al apărării, energie, digitalizare şi inovare, sectorul asigurărilor.

Cele două delegaţii au convenit intensificarea colaborării viitoare pentru fructificarea oportunităţilor comerciale şi investiţionale din relaţia bilaterală.

Franţa este cel de-al şaselea partener comercial al României şi a III-a destinaţie pentru exporturile româneşti. În primele zece luni ale anului 2021, schimburile comerciale bilaterale au însumat 7,4 miliarde euro, cu un excedent pentru România de 549 milioane euro.

În ceea ce priveşte investiţiile în România, Franţa se situează pe locul 6, cu un capital social subscris în valoare de 2,38 miliarde euro şi investiţii efective care depăşesc 7 miliarde euro. Conform ONRC, în decembrie 2021, în România erau înregistrate 10.140 de societăţi comerciale cu capital francez. 


 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed