AcasăEconomieMinistrul Finanţelor, Adrian Câciu: Am făcut un pas important pentru ca România...

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu: Am făcut un pas important pentru ca România sã primească primii bani prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă

”Ministrul Finanţelor, dl Adrian Câciu, a semnat ieri, 26 noiembrie 2021, acordul de împrumut prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţã încheiat între Comisia Europeanã şi România, în valoare de aproximativ 15 miliarde de euro. Împrumutul va fi folosit pentru finanţarea deficitului bugetului de stat şi pentru refinanţarea datoriei publice guvernamentale, pe baza cheltuielilor bugetare efectuate pentru reformele prevãzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţã (PNRR). Sumele vor fi disponibilizate în 10 rate, în baza îndeplinirii de cãtre partea românã a jaloanelor şi ţintelor prevãzute în reformele şi investiţiile asociate împrumutului”, anunţă sâmbătă Ministerul Finanţelor.

Totodatã, Comisia Europeanã va disponibiliza o prefinanţare de 13% din împrumut (cca 1,94 mld. EUR), dupã intrarea în vigoare a Acordului.

„Am fãcut un pas important pentru ca România sã primeascã primii bani prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţã. Este vorba de aproximativ 15 miliarde de euro aferente cheltuielilor bugetare necesare pentru reformele şi investiţiile prevãzute în PNRR. Acum urmeazã ca Ministerul Finanţelor sã încheie un Acord subsidiar cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile pãrţilor în aplicarea prevederilor Acordului de împrumut, inclusiv monitorizarea atingerii jaloanelor şi a ţintelor şi întocmirea raportãrilor solicitate de Comisia Europeană”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

Perioada de disponibilitate a împrumutului este 31 decembrie 2026.

Fiecare tragere, inclusiv prefinanţarea, va avea o maturitate de 30 de ani de la data disponibilizãrii, din care o perioadã de graţie de 10 ani. Rambursarea se va face în rate egale pe perioada rămasã pânã la maturitate.

România beneficiazã prin PNRR de aproximativ 29,18 miliarde de euro, dintre care 14,24 miliarde de euro grant şi restul împrumut.

 

Ultimele Articole