AcasăEconomieMinistrul Finanţelor: Cel mai important mesaj care se desprinde din execuţia la...

Ministrul Finanţelor: Cel mai important mesaj care se desprinde din execuţia la 6 luni este acela că efortul de consolidare fiscală prinde concreteţe / Pe semestrul doi trebuie depuse eforturi pentru recuperarea întârzierilor în investiţii

”Cel mai important mesaj care se desprinde din execuţia la 6 luni este acela că efortul de consolidare fiscală prinde concreteţe şi angajamentele luate în reducerea deficitului se văd şi în rezultatele fiscal bugetare pe primele şase luni”, a spus ministrul.

Adrian Câciu a arătat că România are un agajament de reducere a deficitului, având în vedere că este în procedură de deficit excesiv iar în primele şase luni, are o scădere de 1,15 puncte procentuale.

”Pe partea de colectare, aşa cum aţi menţionat, angajamentul este creltere a colectării de 0,5 puncte procentuale, anual. La primele 6 luni, avem 0,6 puncte procentuale iar acest trend trebuie menţinut şi întărit, prin operaţionalizarea mai puternică a mecanismelor care sunt nonincluzive din punctul nostru de vedere, cu privire la mediul economic onest”, a pecizat ministrul, afirmând că aceste măsuri ”ne aduc într-o zonă de onestitate din perspectiva relaţiei contribuabil-stat”.

Ministrul Finanţelor a mai spus că şi regimul cheltuielilor a fost unul ”destul de bine gestionat”. ”Cheltueile au crescut în limitele pe care le-am programat şi sub viteza de creştere a PIB-ului nominal, ceea ce manifestă o abordare prudentă şi corectă la acest moment asura finanţelor statului”.

”Există o singură parte asupra căreia trebuie să depunem cu toţii eforturile, pe semestrul doi, respectiv recuperarea întârzierilor din zona de investiţii”.

”Această chestiune s-a datorat creşterii destul de puternice a costurilor materialelor de construcţii, iar Guvernul a venit cu actele normative necesare pentru ajustarea contractelor, acesta este motivul pentru care s-a întârziat cu realizarea investiţiilor, însă toate recuperările acestea trebuie să le facem în semestrul doi, pentru că programul de investiţii este cel mai important pentru asigurarea multiplicării eocnomice ulterioare”, a mai afirmat ministrul Finanţelor.

Ministrul a ţinut să precizeze că programele de sprijin sunt finanţate şi vor fi finanţate şi cu pcazia rectificării bugetare.

 

Ultimele Articole