AcasăEconomieMinistrul Finanţelor: Ţara nu trebuie văduvită de banii din PNRR, dar nici...

Ministrul Finanţelor: Ţara nu trebuie văduvită de banii din PNRR, dar nici de reforme / Suntem în decalaj major faţă de ceea ce înseamnă economia europeană / PNRR va trebui optimizat

”Este foarte uşor să duci în zona publică renegociem PNRR-ul pentru pensii. PNR-ul va trebui optimizat oricum. România pierde o sumă din PNRR care trebuie… şi vom sta de vorbă la nivel de Executiv şi, evident şi la nivel politic, pentru că ţara nu trebuie văduvită de banii din PNRR, dar nici de reformele pe care PNRR le prevede şi nici de investiţiile pe care ni le-am asumat. Suntem în decalaj major faţă de  ceea ce înseamnă economia europeană. Şi atunci, oricum vei ajunge cumva de optimizare”, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, ministrul Finanţelor.  

Adrian Câciu a dat exemple de aspecte care trebuie optimizate în PNRR: ”V-am dat exemplu reforma fiscală. Sunt elemente care poate vor trebui optimizate şi aici în discuţiile cu Comisia Europeană, dar singura şansă pentru România de a avea succes în optimizare este ca societatea şi statul să facă parteneriat, pentru că România nu mai trebuie să trăiască momente în care PNRR-ul se face într-un birou şi nimeni nu ştie, nici presă, nici din viaţa publică sau economică, un document programatic pentru şase ani, după care stăm, cum ar veni să stingem focuri. Şi atunci cel mai bun lucru este să ne uităm cu toţii, să ne uităm care sunt elementele care trebuie într-adevăr discutate – inclusiv partea socială, este o discuţie care trebuie făcută şi este o discuţie care nu ai cum să te prefaci că nu o vezi. Înţeleg că sunt tot felul de filosofi, dar sunt oameni în ţara asta care nu au ce pune pe masă, care au muncit o viaţă şi nu au nicio vină că statul nu poate să îi ajute, ei au plătit banii statului”.  

Ministrul Finanţelor spune că nu trebuie făcută confuzia între «renegociere», despre care spune că e un termen din mecanismul PNRR şi «optimizare», arătând că discuţii privind optimizarea PNRR vor fi făcute de mai multe ţări.  

El dă, în acest sens, exemplul Spaniei, despre care spune că va discuta despre optimizarea planului său naţional de redresare în sensul realizării de mai multe investiţii verzi decât cele prevăzute iniţial. 

 

 

Ultimele Articole