Ministrul Novak, despre scandalul de la hochei: ”Nu este despre Imnul Secuiesc, ci despre lipsa de respect”

0

Ministrul Sportului, Eduard Novak, precizează că hocheiștii din echipa națională nu au cântat Imnul Ținutului Secuiesc în locul Imnului României, la Campionatul Mondial de la Ljubljana, în condițiile în care la aceste campionate „se cântă imnul statului a cărui echipă a câștigat un meci și nu este ca la fotbal unde, la începutul meciului, se ascultă imnul fiecărui stat”.

Novak (UDMR, campion mondial și european paralimpic) afirmă, într-o postare pe Facebook, că scandalul declanșat în România de incidentul de la Ljubljana „nu este despre Imnul Secuiesc, ci despre lipsa de respect”.

Scandal cu repetiție! Naționala României de hochei a cântat imnul Ținutului Secuiesc după fiecare meci de la CM

Ministrul Sportului argumentează că, „după meci, galeria a început să cânte Imnul Ținutului Secuiesc, urmând ca jucătorii de etnie maghiară să i se alăture„. „Acest cântec nu este împotriva României sau a comunității majoritare, ci reprezintă o valoare locală a acelor sportivi, a minorității maghiare din care ei fac parte”, spune Eduard Novak.

Jucătorii de la Miercurea Ciuc și Gheorghieni care formează nucleul echipei naționale de hochei a României au cântat imnul Ținutului Secuiesc, la ultimul meci disputat la Campionatul Mondial de la Ljubljana, declanșând o avalanșă de reacții politice la București. Ministrul Tanczos Barna a fost acuzat că s-a aflat în galeria adversarilor. Ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, a vorbit despre un „afront” și o ”lipsă nerușinată de respect față de România”.

Mai jos, postarea lui Eduard Novak:

„Aș vrea să încep prin a felicita sincer jucătorii echipei naționale pentru performanța de a ajunge la Campionatul Mondial.
Un lucru trebuie să fie foarte clar pentru toată lumea: hocheiștii din echipa naționala nu au cântat Imnul Ținutului Secuiesc în locul Imnului României la Campionatul Mondial de Hochei de la Ljubljana.

Regulamentul scrie foarte clar, la asemenea campionate se cântă imnul statului a cărui echipă a câștigat un meci și nu este ca la fotbal unde, la începutul meciului, se ascultă imnul fiecărui stat, reprezentat de echipele naționale care joacă.
După cum bine știm, din păcate, naționala României a pierdut meciul, astfel că, oficial, nu s-a cântat Imnul României, conform regulamentului.

În altă ordine de idei: după meci, galeria a început să cânte Imnul Ținutului Secuiesc, urmând ca jucătorii de etnie maghiară să i se alăture. Acest cântec nu este împotriva României sau a comunității majoritare, ci reprezintă o valoare locală a acelor sportivi, a minorității maghiare din care ei fac parte.

Acest scandal nu este despre Imnul Secuiesc, ci despre lipsa de respect”.