Ministrul Popescu, anunț de ULTIMĂ ORĂ despre plafonarea și compensarea facturilor

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat, marţi, că 80% din consumatori casnici au beneficiat de compensare şi plafonare la facturile de energie electrică şi în jur de 60% la factura la gaze naturale, şi a arătat că aşteaptă raportul ANPC privind furnizorii care nu au emis facturile cu compensare şi plafonare, iar pentru cei care nu au respectat legea se poate ajunge până la ridicarea licenţei.

Ministrul a precizat că a avut o discuţie cu miniştrii din Cabinet şi cu premierul Ciucă, despre problema facturilor la energie. El a precizat că, la nivelul lunii decembrie, 80% din consumatorii casnici au beneficiat de compensare şi plafonare şi în jur de 60% la gaze naturale.

Virgil Popescu a precizat că sunt furnizori care au transmis facturi neplafonate şi necompensate, şi de ieri, toţi marii furnizori au început să trimită facturile normal.

”Probabil că acest lucru s-a făcut în urma sesizării mele către ANPC şi a controlului care este încă în desfăşurare. Din datele pe care le am până acum, un singur mare furnizor a fost pregătit, şi a emis facturile aşa cum trebuie, cum scrie în lege”, a mai afirmat Popescu.

Ministrul a anunţat că se pregătesc şi după data de 1 aprilie scheme de ajutor pentru consumatorii casnici, pentru a reduce TVA de la 19% la 5%, în paralel cu scoaterea din preţul energiei electrice a bonusului de cogenerare şi a tarifului de certificate verde, proiectul de OUG urmând să intre în şedinţa de Guvern cît mai curând.

Virgil Popescu a mai arătat că premierul a propus şi toţi au fost de acord să se facă o modificare pe această lege, astfel încât furnizorii să fie obligaţi să refacă facturile pe care nu le-au emis.

”Vina de a nu face facturile este clar, exclusivă a furnizorilor şi aştept raportul ANPC, să fie prezentat public”, a mai arătat ministrul Energiei, afirmând că beneficiarii trebuie să verifice dacă în factură apare rubrica de compensare şi plafonare. Ministrul a mai spus că acei furnizori care nu au respectat legea riscă să li se ridice licenţa.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed