x


  • EUR
    4.8387
    USD
    4.3203
string(5) "banci"

Ministrul Teodorovici anunță „taxa pe lăcomie”

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a anunțat că băncile vor fi taxate diferențiat, în funcție de ROBOR. Cu cât acest indice este mai mare, cu atât mai mari vor fi taxele. Anunțul vine la doar două zile după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, a lansat un atac la adresa băncilor.

Author: Alice Drăghici | Sursa: Money.ro | Publicat: 18.12.2018, 19:17

Ministrul de Finanțe a explicat că introducerea noii taxe are ca scop protejarea românilor.

 

„Știm că profitul este printre cele mai mari la nivel european, știm nivelul creditelor neperformate, care se vând la firme din grup. Aud că băncile sunt parteneri loiali în economie. Eu știu că ambii parteneri trebuie să câștige. Știm foarte bine diferența dintre dobânda la depozite și la credite, reprezintă pentru bănci un profit. Putem și noi, ca Guvern, să aplicăm niște măsuri”, a declarat Teodorovici.

 

Taxa se va aplica la nivelul ROBOR. Astfel, la un nivel al ratei de 1,5%, taxa este zero, la 1,51% – 1,7%, taxa este de 0,2%, la 1,71 – 2,5%, la 0,4%, la 2,51% – 3%, aceasta este de 0,6%, iar la 3,01% – 3,5% de 0,9%, iar mai departe, la fiecare creștere de 0,5 puncte procentuale, taxa crește cu 0,3 puncte procentuale.

 

Potrivit ministrului de Finanțe se estimează un impact bugetar de 3,6 miliarde de lei, dacă se depășeste pragul de 1,5%.

 

„În funcție de lăcomia băncilor vom vedea și care este impactul acestei măsuri”, a spus Teodorovici.

 

Anunțul privind taxa pe bănci vine la două zile după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, a lansat un atac la adresa băncilor.

 

„Sistemul bancar nu sprijină economia, este cu mult sub media europeană şi avem cele mai mari diferenţe între dobânzile la credite şi cele la depozite. Diferenţa este de 7%, în România, în condiţiile în care în UE este această diferenţă de 2,1%. Şi acolo sistemul bancar sprijină economia, la noi nu. În schimb te întrebi: ‘Domnule, pe ce fac profit dacă nu sprijină economia?’ Pe jocul cu ROBOR-ul, pe care îl stabilesc între dumnealor”, a spus, duminică, Liviu Dragnea.