Ministrul Transporturilor: Am adoptat hotărârea pentru ultimele exproprieri din judeţul Sălaj pentru Autostrada Transilvania

0

“Astăzi, în şedinţa Executivului am adoptat hotărârea pentru ultimele exproprieri de culoar necesar în judeţul Sălaj pentru Autostrada Transilvania. Este vorba de sectorul dintre Nuşfalău şi Suplacu de Barcău (lung de 13,5 km, în valoare de 384 milioane de lei). Antreprenorul a depus deja proiectul pentru autorizarea lucrărilor, iar în următoarele săptămâni vom emite autorizaţia de construire şi vor începe lucrările (18 luni – termen de execuţie)”, a scris ministrul Transporturilor pe pagina sa de Facebook. 

El a mai spus că şi pe alte sectoare ale acestei autostrăzi, dintre Cluj şi Oradea, sunt veşti bune. “Spre exemplu, pe Nădăşelu-Mihăieşti, în capătul dinspre Cluj, unde se lucrează intens, din această primăvară. Celelalte sectoare sunt fie cu contracte semnate, aproape de debutul lucrărilor, fie în licitaţie”, a completat Drulă.

La sfârşitul lunii martie, ministrul Transporturilor anunţa că a scos de la sertar proiectul Autostrăzii Braşov- Făgăraş, care este o parte din Autostrada Transilvaniei, şi a lansat la momentul respectiv licitaţia pentru proiectul tehnic. Cu o lungime de 48 de kilometri, sectorul – parte din Autostrada Transilvania – a fost scos la licitaţie pentru completarea studiului de fezabilitate şi pentru elaborarea proiectului tehnic.

La sfârşitul lunii februarie, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunţa că au fost depuse 12 oferte pentru proiectarea şi execuţia a 41 km din Autostrada Transilvania, inclusiv a Tunelului Meseş. Era vorba de construirea a 65 de viaducte, poduri şi pasaje, valoarea contractului depăşind 3,9 miliarde de lei, fără TVA.

Autostrada A3 este o autostradă în construcţie, ce porneşte de la Bucureşti şi ajunge până la punctul de trecere a frontierei cu Ungaria de la Borş. Autostrada va lega oraşele Bucureşti, Ploieşti, Braşov, Făgăraş, Sighişoara, Târgu Mureş, Turda, Cluj-Napoca, Zalău şi Oradea. Lungimea totală planificată a autostrăzii este de 584 km.

La elaborarea planului iniţial, autorităţile române au împărţit Autostrada A3 în două proiecte independente: Autostrada Bucureşti–Braşov şi Autostrada Braşov–Cluj–Borş, intitulată şi Autostrada Transilvaniei, punctul comun fiind oraşul Braşov.