AcasăEconomieEnergiePrima zi a embargoului UE asupra motorinei ruseşti. Virgil Popescu să spune...

Prima zi a embargoului UE asupra motorinei ruseşti. Virgil Popescu să spune că nu există motive de îngrijorare

Ministrul Energiei Virgil Popescu a discutat cu toţi marii importatori care activează în ţara noastră şi a primit asigurări că fiecare companie şi-a diversificat din timp sursele de aprovizionare, în contextul embargoului produselor petroliere provenite din Rusia, conform pachetului european de sacţiuni.

Ministrul PNL a adăugat că România are suficiente gaze în depozitele naţionale, astfel încât nu vor fi probleme cu furnizarea gazului în această iarnă.

„România aplică embargoul asupra produselor petroliere provenite din Rusia, conform pachetului european de sancţiuni împotriva acestei stat agresor al Ucrainei. Ţara noastră nu are motive de îngrijorare cu privire la dispariţia de pe piaţa europeană a marelui exportator energetic de la Răsărit. Ministrul liberal al Energiei Virgil Popescu a avut deja discuţii cu toţi marii importatori care activează în România şi a primit asigurări că fiecare companie şi-a diversificat din timp sursele de aprovizionare”, arată o postare de luni pe pagina de Facebook a PNL.

„România are suficiente gaze”

Totodată, ministrul Energiei a informat că România are suficiente gaze în depozitele naţionale, astfel încât nu vor fi probleme cu furnizarea gazului în această iarnă.

„În timpul guvernării Ciucă, a fost deblocată exploatarea gazelor din largul Mării Negre, iar România a devenit al doilea mare producător de gaz din Uniunea Europeană, după Olanda. Acum, necesarul naţional este acoperit în proporţie de 90% din producţia internă, doar 10% din gazul consumat în ţară fiind importat. Ministrul Energiei a semnat recent un contract important pentru importul de gaz din Azerbaidjan, astfel încât şi iarna următoare românii să aibă suficient gaz”, mai indică sursa citată.

Embargoul impus de UE importului de carburanţi din Rusia a intrat în vigoare duminică, iar România va trebui să identifice în acest an surse alternative pentru cantităţi reprezentând cel puţin 80% din importurile de motorină de la nivelul anului trecut, iar UE pentru 50%, conform unei analize Profit.

Primele efecte ale embargoului impus de UE importului de produse petroliere ruseşti ar putea apărea în luna aprilie, când şi cererea va înregistra o creştere sezonieră, iar stocurile efectuate în ultima perioadă vor începe să se diminueze, conform analizei 

 

 

Ultimele Articole