x


  • EUR
    4.8316
    USD
    4.0780
string(16) "instant-articles"

Minus 48% – a doua cea mai mare scădere ”all time”

Argentina și Hong Kong sunt cele două zone unde investitorii lumii și-au îndreptat privirea în ultima perioadă.

Autor: Mihai Voican | Sursa: OTPFONDURI.RO | Publicat: 15.08.2019, 12:26

În ultimele câteva zile, ochii investitorilor s-au îndreptat către două colțuri îndepărtate ale lumii, respectiv Argentina și Hong Kong. Chiar dacă sunt atât de departe de noi, evoluțiile din ambele zone pot avea influențe puternice și asupra piețelor financiare din România și Europa.

 

Astfel, știrea privind înfrângerea suferită de către actualul președinte de dreapta al Argentinei, Mauricio Macri, într-un prim tur de alegeri preliminare, a zguduit piețele financiare din această țară. Câștigătorul acestui prim tur de scrutin, Alberto Fernandez, este reprezentantul partidului peronist (populist), cu un mesaj puternic demagog și anti-piețe. La aflarea rezultatelor, piața bursieră din Argentina a înregistrat o scădere catastrofală de peste 48% într-o singura zi, Aceasta a însemnat cea de-a doua cea mai mare scădere de o zi pe oricare din cele 94 de burse urmărite de Bloomberg începând cu 1950. Doar Sri Lanka a suferit o scădere mai mare, cu peste 60% în iunie 1989, când națiunea a fost cuprinsă de un război civil. În plus, moneda argentiniană –pesos argentinian- s-a depreciat brusc cu 25%. Obligațiunile în dolari emise de Argentina au scăzut la rândul lor cu 25%, randamentul obligațiunilor cu maturitate scurtă, emise în dolari americani, situându-se la peste 35%.

 

În cealaltă parte a lumii, protestele violente din Hong Kong s-au accentuat. Aeroportul din Hong Kong, unul dintre cele mai aglomerate din lume, a fost închis temporar datorită protestelor care au avut loc acolo. Există temeri din ce în ce mai ridicate că dacă protestele vor continua la același nivel sau mai ridicat, China va interveni militar în Hong Kong.

 

Articolul integral pe OTPFONDURI.RO