Mizele atacului declanşat de Tudorel Toader împotriva procurorului general Augustin Lazăr

Procurorul general Augustin Lazăr este a doua ţintă la nivel înalt din Ministerul Public a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, după revocarea Codruţei Kovesi din funcţia de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Augustin Lazăr a fost evaluat timp de două luni, după care Toader a anunţat că declanşează procedura de revocare a procurorului general. Concluziile evaluării nu sunt deloc o surpriză câtă vreme Tudorel Toader şi Augustin Lazăr au avut numeroase schimburi de replici acide.

Odată declanşată procedura de revocare, primul pas este obţinerea avizului consultativ al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). În acest sens, Augustin Toader va fi audiat de Secţia pentru procurori a CSM la 13 noiembrie, urmând ca motivarea avizului în cazul solicitării de revocare să fie dată în termen de 30 de zile.   Cu toate acestea, ministrul nu a mai aşteptat acest aviz. El a trimis deja la Cotroceni raportul şi propunerea de revocare, solicitându-i preşedintelui să semneze documentele. Prin urmare, indiferent de avizul CSM, decizia luată de Tudorel Toader rămâne bătută în cuie.

Potrivit Statutului magistraţilor şi Legii privind CSM, revocarea procurorului general al României se face de către şeful statului, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul consultativ al CSM. Atuul pe care se sprijină demersul lui Toader este decizia Curţii Constituţionale dată în cazul Laurei Codruţa Kovesi, care spune că preşedintele României nu are competenţa de a evalua activitatea unui magistrat. Prin urmare, decizia îl obligă pe şeful statului să aprobe cererea ministrului, însă nici Curtea Constituţională, nici legislaţia în vigoare nu stabilesc un termen până la care preşedintele trebuie să semneze revocarea.

 

Articolul integral pe ADEVĂRUL

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed