AcasăExterneMobilizarea rusă prevestește un „dezastru”. Putin poate mobiliza oricâți soldați vrea, dar...

Mobilizarea rusă prevestește un „dezastru”. Putin poate mobiliza oricâți soldați vrea, dar nu-și permite să-i echipeze (CNN)

Vladimir Putin poate mobiliza oricâți soldați vrea, dar Rusia nu are cum să le ofere antrenamentul și armele de care au nevoie pentru a lupta în Ucraina, arată o analiză CNN. După înfrângerile majore de pe frontul din Ucraina, președintele rus a anunțat miercuri „mobilizarea parțială” imediată a cetățenilor ruși.

Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a spus la televiziunea rusă că Rusia va convoca 300.000 de rezervişti. Dacă ajung să se confrunte cu forțele ucrainene pe linia frontului, probabil că aceștia vor deveni cele mai noi victime ale invaziei pe care Putin a început-o în urmă cu mai bine de șapte luni și în timpul căreia armata rusă a eșuat în aproape fiecare aspect al războiului modern.

„Armata rusă nu este în prezent echipată pentru a desfășura rapid și eficient 300.000 de rezerviști”, a spus Alex Lord, specialist în Europa și Eurasia la firma de analiză strategică Sibylline din Londra.

„Rusia are deja dificultăți cu echiparea forțelor din Ucraina, în urma pierderilor semnificative de echipamente suferite până acum”, a spus Lord. Recenta ofensivă ucraineană, prin care Kievul a recucerit mii de metri pătrați de teritoriu, a avut un preț semnificativă pentru Moscova.

Institutul pentru Sudiul Războiului a spus la începutul acestei săptămâni că o analiză a experților occidentali și a serviciilor de informații ucrainene a constatat că Rusia și-a pierdut 50% până la 90% din trupe în unele unități și un mare număr de vehicule blindate. Acestea se adaugă la pierderile uluitoare de echipamente suferite pe tot parcursul războiului.

Site-ul Oryx, care a calculat doar pierderile confirmate de dovezi foto sau video, a descoperit că forțele ruse au pierdut peste 6.300 de vehicule, inclusiv 1.168 de tancuri, de la începutul invaziei.

„Practic nu au suficient echipament modern pentru atât de mulți militari noi”, a spus Jakub Janovsky, un analist militar care contribuie la blogul Oryx. JT Crump, CEO-ul Sibylline, spune că Rusia începe să sufere de deficit de muniție la unele calibre și caută surse de componente cheie pentru a putea repara armele pierdute pe câmpul de luptă sau pentru a produce altele. În ciuda ordinului de mobilizare de miercuri, Putin încă numește invazia din Ucraina o „operație militară specială” și nu un război.

Soldații ucraineni știu că luptă pentru patria lor. Dar mulți soldați ruși nu au idee de ce se află în Ucraina. Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, a remarcat acest lucru miercuri, spunând că anunțul de mobilizare parțială al lui Putin este „un semn de disperare”.

„Cred că oamenii nu vor să meargă într-un război pe care nu îl înțeleg. Oamenii pot fi trimiși la închisoare dacă spun că invazia Rusiei în Ucraina este un război, iar acum, brusc, trebuie să intre și să lupte nepregătiți, fără arme, fără echipamente, fără căști”, a spus el. Dar chiar dacă ar avea toate echipamentele, armele și motivația de care au nevoie, să ai 300.000 de soldați pregătiți rapid pentru luptă ar fi imposibil, au spus experții.

„Nici ofițerii și nici facilitățile necesare pentru o mobilizare în masă nu există acum în Rusia”, a spus Trent Telenko, fost auditor de control al calității la Agenția de Management al Contractelor de Apărare din SUA, care a studiat logistica rusă. Reformele din 2008, menite să modernizeze și să profesionalizeze armata rusă, au eliminat multe dintre structurile logistice și de comandă și control care au permis forțelor vechii Uniuni Sovietice să antreneze și să echipeze rapid un număr mare de recruți mobilizați.

Mark Hertling, fost general al armatei americane și analist CNN, a spus că a văzut cu ochii săi cât de slabă este pregătirea militarilor ruși. „A fost îngrozitor. Prim ajutor rudimentar, foarte puține simulări pentru conservarea resurselor și, cel mai important, un leadership îngrozitor”, a scris Hertling pe Twitter.

„Plasarea „începătorilor” pe o linie de front care a fost afectată, unde oamenii au moralul scăzut și nu vor să fie acolo prevestește un dezastru”, a adăugat el. „Cum îi transformi pe acești oameni din civili în militari? Cum le dai uniforme, arme, cum îi antrenezi? Cum îi integrezi în unitățile devastate pe câmpul de luptă? Nu afectezi negativ doar armata, încercând să integrezi oameni nepregătiți, dar afectezi și societatea civilă, iar acest lucru s-a văzut la protestele din Rusia”, a continuat Hertling.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.