Modificare de ULTIMĂ ORĂ la ordonanța cu lăcomia

Va fi exceptată astfel producția de gaze din Marea Neagră, actuală și viitoare. În acest moment, sunt doi mari producători care extrag gazul onshore, Romgaz, companie deținută de Ministerul Energiei, și OMV Petrom, societate controlată de OMV Austria, dar cu participație de 20,6% a statului român. În Marea Neagră deocamdată sapă doar OMV Petrom, la adâncimi mici, însă se fac explorări la mare adâncime, urmând ca în anii următori să apară și primele producții. Actorii principali sunt OMV Petrom și ExxonMobil din SUA, Lukoil din Rusia și Romgaz, și The Carlyle din SUA.

 

Totodată, reprezentanții coaliției de guvernare au decis ieri, în biroul lui Liviu Dragnea de la Parlament, să aducă unele modificări la Ordonanța de Urgență propusă de Eugen Orlando Teodorovici și de Darius Vâlcov în sensul că firmele energetice să plătească 2% din cifra de afaceri, nu 3% cum era prevăzută în varianta inițială a proiectului, iar comisionul de administrare de la Pilonul 2 de pensii să fie de 1% de la 2,5% (0,5% din bani vor merge la Casa de pensii și 0,5% la Fondul de pensii). S-a decis că banii nu pot fi retrași decât atunci când se ajunge la vârsta de pensionare, chiar dacă cetățeanul renunță la Pilonul II de pensii. Inițial s-a stipulat ca banii să fie scoși după cinci ani de cotizare. În noua variantă se spune că după cinci ani de cotizare, se poate renunța la Pilonul II de pensii dar trebuie să optezi fie pentru Pilonul I, fie pentru Pilonul III.

 

Ordonanța prezentată de ministrul Finanțelor probabil va mai suferi modificări înainte de a ajunge în Guvern, o nouă ședință a Executivului urmând să aibă loc vineri seara. Deocamdată aceasta nu face pe ordinea de zi a ședinței. Ordonanţa ar fi urmat să fie adoptată în şedinţa de ieri.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed