x


  • EUR
    4.7538
    USD
    4.2013
string(8) "companii"

Modificări la Codul Muncii: Salariul minim va fi stabilit pe sector de activitate

Cuantumul salariului minim va fi stabilit, prin contractul colectiv de muncă, pe sector de activitate, grup de unități sau unitate, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro cu privire la negocierile de modificare a Codului Muncii dintre sindicate și patronate și confirmate de ambele părți. Noua formă a Codului Muncii nu va include însă prevederea, adoptată deja de Senat, conform căreia salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată nu poate fi mai mic de 50% din salariul de bază mediu net.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 19.12.2016, 7:40

Negocierea a pornit de la un articol care stabilește că prin contractele colective de muncă sunt stabilite niveluri minime de salarizare pe categorii de profesii, activități și cuantumul salariului minim pentru sectorul de activitate, grupul de unități sau unitate, scrie Profit.ro.

 

Sindicatele au arătat că enumerarea profesiilor și activităților la stabilirea salariului minim pe sector este în măsură să combată salarizarea injustă și chiar evaziunea fiscală. Patronatele au cerut însă eliminarea “funcțiilor” din prevedere, așa cum propuseseră sindicatele, argumentând că, astfel, negocierile pentru contractele colective de muncă ar putea dura la infinit.