AcasăEconomieModul de autorizare şi funcţionare în România a reprezentanţelor societăţilor şi organizaţiilor...

Modul de autorizare şi funcţionare în România a reprezentanţelor societăţilor şi organizaţiilor economice străine, modificat de Guvern după mai mult de 30 de ani

”Guvernul României a adoptat miercuri, 3 august, Ordonanţa privind autorizarea şi funcţionarea în România a reprezentanţelor societăţilor şi organizaţiilor economice străine. Actul normativ stabileşte cadrul legal şi instituţional necesar autorizării şi funcţionării în România a reprezentanţelor societăţilor şi organizaţiilor economice străine autorizate de către Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), în conformitate cu realitatea economică şi digitală actuală”, anunţă ministerul.

Pentru simplificarea şi digitalizarea procedurii de înregistrare, prelungire şi modificare a autorizaţiilor de funcţionare aferente reprezentanţelor străine în România, precum şi de radiere din evidenţele MAT, a fost stabilit temeiul legal pentru crearea unei aplicaţii electronice dedicate. Prin intermediul acesteia va fi asigurat şi accesul la evidenţe, într-un mod transparent şi facil, cu respectarea legislaţiei în domeniul datelor cu caracter personal.

„Până la momentul adoptării prezentei ordonanţe, autorizarea funcţionării unei reprezentanţe străine în România era realizată în baza legislaţiei stabilite în urmă cu peste 30 de ani! Aşa cum poate fi uşor dedus, procedura prezenta un grad ridicat al poverii administrative, fapt pentru care am simplificat-o şi am introdus factorul digital. În acest fel, transmitem un mesaj de stabilitate, predictibilitate şi coerenţă mediului de afaceri străin care prospectează piaţa din România, în scopul derulării de investiţii”, a declarat ministrul Antreprenoriatului şi turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

Autorizaţiile de funcţionare ale reprezentanţelor societăţilor şi organizaţiilor economice străine se vor elibera, conform actului normativ actualizat, pe o perioadă de minim 1 an, cu posibilitate de prelungire pe aceeaşi perioadă.

Adoptarea ordonanţei contribuie, totodată, la îndeplinirea reformelor asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – PNRR (Jalonul 241), respectiv reforma privind transparentizarea legislativă, debirocratizar

Ultimele Articole