Mol a încercat să recupereze din România pierderile din Ungaria

”NU cumpărăm benzină de la LukOil” – a ținut până la zvonul că se scumpește benzina și motorina. Miercuri seară, toate benzinăriile LukOil din România au vândut probabil cât nu au vândut în cele două săptămâni de la începutul războiului din Ucraina. Cozi imense au fost la toate benzinăriile din țară. Azi însă este clar că nu a fost vorba despre o scumpire neanunțată, dar ”scăpată pe surse”, ci de o speculație.

Nebunia din seara de miercuri la benzinăriile autohtone a fost cauzată de o încercare a Mol Ungaria de a recupera niște pierderi din țara mamă, acolo unde prețurile sunt plafonate și unde un benzinar independent pierde la fiecare litru vândut, întrucât Viktor Orban este în campanie electorală, și de o panică arficial creată în piață de către câteva site-uri și televiziuni cum că litru de benzină va sări de 10 lei în noaptea de miercuri spre joi.

Câteva benzinării Mol au afișat prețul de 8 lei, și, văzând că se vinde, câțiva benzinari independenți au recurs la creșteri bruște. Panica fiind creată, până la cozi nu a fost mult. Iar spațiul public a fost inundat de imagini cu cozi infernale la benzinării, ca pe vremea de dinainte de 1990.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri seară, la Digi24, că isteria creșterii prețurilor la carburanți a pornit de la o benzinărie MOL din Beiuș și că autoritățile investighează cauzele care au stat la baza rostogolirii informației care a produs panică.

Cererea de combustibil de la benzinăriile din Ungaria a crescut la cote record, astfel că firma petrolieră maghiară Mol a introdus restricții de cantitate la vânzare carburanților, conform publicației Hungary Today. În țara vecină, prețul carburanților este plafonat de stat. Benzinăriile independente au un plafon de 100 de litri pentru o singură achiziție, indiferent de moneda în care se plătește. Pentru benzinăriile cu o cifră de afaceri mai mare, aceasta este plafonată la 500 de litri.  Guvernul condus de Viktor Orban a stabilit în noiembrie 2021 un plafon de preț pentru benzină și motorină, iar această măsură, care inițial expira în februarie, a fost prelungită până pe 15 mai.
Potrivit Hungary Today, benzinăriile normale sunt cele mai afectate de plafonul de preț. Acestea pierd 100 de forinţi pe litru de combustibil vândut, deoarece aceasta este aproximativ diferenţa dintre preţul cu ridicata şi preţul oficial, a declarat Eszter Bujdos, directorul general al Holtankoljak.hu. Mol este singura companie care aprovizionează aceste benzinării, dar capacitatea sa logistică este într-un blocaj, așa că vedem din ce în ce mai multe benzinării care pot avea lipsuri temporare de stoc, chiar și de produse de bază, a spus Bujdos.
Prin urmare, s-a încercat recuperarea pierderilor din Ungaria în România, unde s-a săltat prețul.
Pentru a vedea cam cât de corect este prețul la pompă, în funcție de evoluția cotației barilului, trebuie să-l cităm pe analistul Cristi Tudorescu. Conform acestuia, formula pentru litrul de benzină 95, cel popular, este următoarea: [ (Cotație baril / 159 x 4.5) x 1.5 + 1.89 RON] x 1.19 = Preț la pompă litrul de benzină 95. Trebuie să ținem cont că acest calcul este aproximativ întrucât barilul de acum 7 – 14 zile este relevant pentru momentul actual. În România se folosește reperul Brent, dar el e apropiat acum ca preț de WTI. Mai știm că rețelele de benzinării au anumite intervale de preț și mai diferă și prețurile între rețele, de aceea am lasat și un interval alăturat.
Prin urmare, la prețul de 105 dolari/baril cât era acum câteva zile, prețul la pompă ar fi în medie de 7,5 lei/litru. Ce prețuri vedem joi dimineața la benzinăriile noastre? În București, stațiile de distribuție vindeau litrul de benzină cu 7,5-8,5 lei și cel de motorină cu 9 lei, fără care nimeni să ajungă la 10 lei pe litru, așa cum arătau zvonurile de cu o zi înainte.

Cele mai mici prețuri la benzină se găsesc la benzinăriile Lukoil, care vând benzină cu circa 7,5 lei pe litru, în creștere cu doar câțiva bani față de zilele trecute când, datorită unui preț în creștere la petrol, benzina a depășit pragul de 7 lei litru. Benzinăriile Petrom vând benzină ușor sub 8 lei litrul, în timp unele benzinării OMV deja au trecut acest prag și vând chiar cu 8,2 lei.

Cea mai scumpă benzină este în prezent la Mol, care încă de miercuri seară a dus litrul de benzină la 8,5 lei.

Ce vedem? Că rezultatul ce apare după ce am aplicat formula de calcul de mai sus este la limita de jos a intervalului de preț din această dimineață. Astfel, putem spune că piața n-a reacționat nervos așa cum s-a întâmplat miercuri seara.

În această dimineață, barilul Brent se tranzacționa cu 112 dolari. Asta înseamnă că peste câteva zile, utilizând formula de mai sus, prețul la pompă ar ajunge la 7,9 lei/litru. Ca să fie 10 lei pe litru, barilul ar trebui să ajungă la 160 de dolari.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed