Monica Berescu, deputat USR: Investitorii în startup-uri tech din România preferă să se mute în alte ţări când ajung să discute de finanţări de peste 5-10 milioane de euro. Am depus un proiect de lege, vrem ca unicornii să pornească din România

Deputatul USR Monica Berescu a afirmat joi, într-un comunicat de presă, că în România investitorii în startup-uri tech îşi asumă riscuri doar până la investiţii de 5-10 milioane euro, dar aleg să îşi schimbe jurisdicţia, preferând diverse ţări europene, când ajung să discute cu fondurile de investiţii pentru finanţări mult mai consistente.

Berescu a precizat că a participat la o dezbatere la Parlament cu tema „Legea claselor de acţiuni – o soluţie pentru creşterea start-up-urilor acasă”, la care au fost prezenţi şi antreprenori români.

„Finanţatorii şi antreprenorii români atrag atenţia că startup-urile şi investitorii preferă jurisdicţii ca Olanda, Marea Britanie şi Franţa, ţări care oferă mecanisme mai complexe de negociere a controlului în companie şi birocraţie simplificată, motiv pentru care foarte multe fonduri de venture capital sunt organizate şi înregistrate în străinătate deşi acţionează în România. Dezbaterea de la Parlament a fost organizată în contextul modificării legii societăţilor pentru emiterea unei clase de acţiuni executive (cu drept de vot multiplu) pentru a sprijini fondatorii de startup-uri, microîntreprinderile şi IMM-urile să atragă capital păstrând jurisdicţia în România şi la rundele mari de finanţare”, a explicat deputatul USR Monica Berescu.

Ea a precizat că a iniţiat proiectul de lege din dorinţa de a avea unicorni care pornesc din România şi care primesc finanţare tot în România, fără să îşi mute operaţiunile în Europa de Vest şi SUA.

„Franţa a arătat deja că se poate, cu peste 25 de unicorni, şi au ca obiectiv de ţară să ajungă la decacorni – companii care ajung la o capitalizare de piaţă de 10 miliarde de euro. România se află pe un trend ascendent de creare de noi companii, în condiţiile în care în vara anului trecut erau deja peste 100 de startup-uri doar în domeniul inteligenţei artificiale. Este important să-i ajutăm pe tinerii antreprenori să menţină businessurile în România şi pe fondatorii săi să îşi păstreze puterea de decizie şi în etapele de finanţare”, a declarat deputatul USR Monica Berescu, vicepreşedinte al Comisiei IT din Camera Deputaţilor.

Potrivit iniţiatorilor proiectului, legislaţia românească nu oferă instrumentele necesare fondatorilor pentru a putea rămâne în ţară şi la rundele de investiţii de peste 10 milioane de euro, sume necesare scalării internaţionale.

„Ca să ne păstrăm creierele acasă, trebuie să susţinem companiile să crească global păstrând sediul central aici. 22 de ţări UE au deja mecanisme complexe de negociere a acţiunilor, inclusiv unele preferenţiale pentru loialitate, iar nouă ţări au deja mecanismul votului multiplu pe care propunem să îl legiferăm şi în România”, a declarat deputatul USR Oana Ţoiu.

Proiectul iniţiat de cei doi deputaţi USR facilitează implementarea unei tranzacţii de venture capital în România şi oferă mai multă flexibilitate în a emite clase diferite de acţiuni pentru rundele diferite de investiţii.

Proiectul modifică şi completează Legea societăţilor comerciale nr. 31/1990, în sensul prevederii posibilităţii de emitere a acţiunilor executive, acţiuni care conferă titularului mai multe voturi decât numărul de acţiuni acolo unde este voinţa părţilor. Numărul de voturi ataşat acţiunilor va fi stabilit prin actul constitutiv al societăţii şi va fi accesibil transparent tuturor acţionarilor şi celor care doresc să achiziţioneze părţi sociale sau acţiuni.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed