Moody’s a retrogradat Grecia cu o treaptă, până la un calificativ de “A 2”, cu perspectivă negativă (VIDEO)

0
Moody’s a retrogradat Grecia cu o treaptă, până la un calificativ de “A 2”, cu perspectivă negativă (VIDEO)
În urmă cu câteva zile, Fitch şi Standard&Poor’s coborau rating-urile Greciei, într-o serie de anunţuri care au surprins pieţele. A urmat şi Moody’s, recunoscută neoficial drept cea mai precaută dintre cele trei mari agenţii. Analiştii au tăiat calificativul suveran cu o treaptă şi au modificat perspectiva rating-urilor la negativ.

Moody’s consideră că statul elen se confruntă cu riscuri de lichiditate pe termen scurt, dar şi cu probleme de solvabilitate pe termen mediu şi lung. În acelaşi timp, analiştii Moody’s au mai declarat că răspunsul de politici guvernamentale a redus doar parţial din riscurile Greciei pe termen lung. Evoluţia a calificativelor Atenei depinde exclusiv de respectarea unui plan de reducere a deficitului, au precizat analiştii.

Pe de altă parte, experţii comentează că dificultăţile Greciei nu reprezintă neapărat un test pentru zona euro. Mai degrabă, Moody’s consideră că statul elen se confruntă cu o ajustare abruptă a riscurilor ascunse cauzate de ani întregi de lichiditate abundentă şi ieftină. Deficitul bugetar al Greciei se va îndrepta în 2009 către aproape 13% din PIB, mult peste limita de 3% cerută de tratatul de la Maastricht. În aceste condiţii, Grecia a ajuns pe locul opt în topul celor mai riscante ţări din lume, cu un indice al probabilităţii de faliment de peste 23%.

Urmareste pe Money WebTV toate stirile video si emisiunile The Money Channel