MOTIVE DE ÎNGRIJORARE! România se finanțează tot mai scump

Investitorii cer randamente tot mai ridicate pentru a împrumuta statul român. Dobânzile la împrumuturile de până la 1 an au crescut de 3-6 ori în ultimele 12 luni, ca urmare a creșterii accelerate a inflației. Datoria pe termen lung este de asemenea mult mai scump de finanțat, în condițiile în care România s-a detașat în Top-ul țărilor din Europa Centrală și de Est plătind cele mai ridicate dobânzi. Datoria pe 5 și 10 ani poartă randamente mai mari chiar și decât cele ale Serbiei, țară mai îndatorată decât România, poziționată de agențiile de rating în categoria junk, dar cu o evoluție macroeconomică mai bună în ultima perioadă.

Unui guvern cu deficite publice ridicate îi convine o inflație mai mare pentru a rezolva calculul contabil al bugetului, în condițiile în care cheltuielile sunt fixate nominal, în timp ce încasările sunt la valori actualizate cu inflația, deci cu încasări nominale din taxe mai mari. Cu alte cuvinte, inflația e benefică bugetului de stat strâmtorat, pentru că Produsul Intern Brut din care încasează e mai mare nominal, dar nu și real, astfel că promisiunile de plată sunt erodate în termeni de putere de cumpărare. Situația nu convine deloc cetățenilor, inclusiv celor angajați la stat, dar aceasta este altă discuție.

Pentru a împrumuta bani de pe pieţele externe, România emite obligaţiuni (care, pentru investitori, adică pentru cei ce le cumpără, sunt titluri de stat).

 

Obligaţiunile româneşti sunt cotate la bursele din Berlin (BER), Luxemburg (LuxSE) şi Frankfurt (FRA). La momentul acesta, am ajuns în punctul în care Ministerul Finanţelor Publice (MFP), emitentul obligaţiunilor, încearcă să împrumute bani şi o face tot mai greu, la costuri tot mai mari.

 

Articolul integral pe PROFIT.RO.

 

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed