Motive pentru care să te gândeşti de două ori înainte să iei un CREDIT!

0

De asemenea, datele Băncii Naţionale a României (BNR) arată că, în continuare, românii se împrumută, iar cel mai mare avans este dat tocmai de creditele pentru locuinţe, creştere pusă de economişti pe seama programului Prima Casă, despre care avertizează că nu i-a ajutat prea mult pe cei care aveau nevoie, ci de fapt a dus la o creştere artificială a preţurilor. 

 

 Acestea sunt doar câteva tendinţe care ar trebui să le dea de gândit românilor, în cazul în care vor să mai acceseze un credit, mai ales unul imobiliar, în perioada următoare.

 

 

Supraîndatorare 

 

Românii se îndatorează mai mult decât pot duce. O treime din cei care au contractat un credit în ultimul an au, în medie, un grad de îndatorare de peste 55 la sută, avertizează Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, o entitate formată din reprezentanţi ai Guvernului, Băncii Naţionale (BNR) şi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Asta înseamnă că, din veniturile lunare ale unui român, 55% se duc pe plata datoriilor către bănci, în urma contractării de credite.

 

În acest sens, recent, mai mulţi oficiali ai BNR au sugerat că Banca Naţională ar putea trece la măsuri de limitare a creditelor date populaţiei, până la circa 35% din venituri, faţă de 70% cât se mai practică în prezent.

 

 

Comitetul susţine că acest lucru poate avea efecte negative importante, atât asupra sistemului financiar, cât şi asupra creşterii economice viitoare. Fondul Monetar Internaţional (FMI) este mai categoric: instituţia avertizează că majorarea datoriilor gospodăriilor poate să crească riscul declanşării unei crize economice pe termen mediu.

 

Dobânzi mai mari

 

În ultima lună şi jumătate, şi dobânzile au mers într-o direcţie ascendentă. Robor la trei luni, în funcţie de care se calculează ratele la creditele în lei, a ajuns, luni, la un nivel de 1,83%, în contextul în care el se situa la începutul lunii septembrie la 0,92%, iar la începutul acestui an era la 0,87%. Şi deşi acesta este încă un nivel destul de scăzut al indicatorului, faţă de alte perioade, creşterea lui este totuşi accelerată, iar fiecare majorare se simte în rata lunară a unui împrumutat.

 

mai multe, pe adevarul.ro