Mubarak a murit. Ce s-a ales de ”primăverile arabe”?

0

Fostul președinte egiptean Hosni Mubarak a murit, pe 25 februarie, la vârsta de 91 de ani, într-un spital din Cairo. Suferise o nouă intervenție chirurgicală în luna ianuarie, iar de atunci se afla la terapie intensivă.

 

Dacă s-ar fi retras de la putere înainte de revoluția din 2011, acum ar fi avut statui peste tot în Cairo și funeralii naționale. Chiar și așa, funeraliile din după-amiaza de 26 februarie vor fi cu onoruri militare, iar președintele Abdel Fattah al-Sisi a anunțat trei zile de doliu. Cât despre statui, presa egipteană relata că actualul președinte i-a comandat unui cunoscut artist plastic o mică statuetă cu Mubarak și nepoții săi, pe care să i-o ofere cadou fostului președinte când ar fi împlinit 92 de ani, la începutul lunii mai. Până la urmă, președintele-mareșal al-Sisi a fost șeful informațiilor militare în timpul regimului lui Mubarak…

 

Dar ce s-a întâmplat cu primul președinte egiptean ales prin vot democratic, la urne, după revolutia care l-a dat jos pe Mubarak de la putere? Președintele Mohamed Morsi, alers în 2012, a fost dat jos de armata condusă de același al-Sisi, în iulie 2013. A fost arestat și condamnat la moarte, alături de alti 100 de membri ai Fraților Musulmani, organizația din care făcea parte. În cazul protestelor care au dus la căderea sa, Morsi a fost condamnat la 20 de ani de închisoare. Procesele s-au ținut lanț, Morsi a fost închis în regim de strictă izolare. Diabetic și lipsit de îngrijire medicală, a murit chiar în fața judecătorilor, în iunie 2019. Nici vorba de doliou național, de onoruri militare, de acoperire mediatică măcar internaționala dacă nu egipteană. Doar o înmormântare înspre miezul nopții, doar cu participarea familei pentru președintele ales democratic al Egiptului. Unul dintre fiii săi a murit câteva săptămâni mai târziu, la 25 de ani, în urma unui atac de cord, după ce fusese supus nenumărator interogatorii sub diverse acuzații, printre care consum de droguri.

 

Hosni Mubarak nu a fost izolat în celulă, precum succesorul său ales democratic. A fost acuzat de crimă cu premeditare în cazul protestatarilor uciși în întreaga țară în 2011, a fost acuzat, împreună cu fiii săi, de deturnare de fonduri și corupție. Presa vorbea că ar avea o avere de miliarde de dolari. Detenția și-a petrecut-o mai mult la spital, iar în 2013 a fost eliberat. A riscat pedeapsa cu moarte doar până la căderea regimului Morsi, în 2013. Apoi, dupa ce vechea garda a preluat puterea, rând pe rând, acuzațiile împotriva sa au fost retrase. Cât despre fiii săi, Gamal și Alaa, și ei au scăpat de acuzațiile de fraudă și corupție. Cu trei zile înainte de moartea lui Hosni Mubarak, fiii săi au fost achitați într-un dosar de manipulare a bursei.

 

Articolul integral pe COTIDIANUL