x


  • EUR
    4.8387
    USD
    4.3203
string(11) "fiscalitate"

Munca, taxată agresiv în România. Ce sume ia cu adevărat statul de la angajați

România se află printre statele europene care taxează cel mai agresiv munca salariaților, concurând la acest capitol cu economiile bogate, deși are cel mai scăzut salariu mediu, alături de Bulgaria. Țara vecină aplică, însă, una dintre cele mai reduse rate de taxare și, din acest motiv, când vine vorba de salariul „în mână”, avantajul românilor se topește în conturile statului. De exemplu, salariul complet mediu anual al unui român (cu toate contribuțiile) este cu 1.248 euro mai mare decât al unui bulgar, însă câștigul net se subțiază drastic, rămânând doar 50 euro în plus.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 01.08.2016, 16:42

Datele reies din studiul „Povara impozitării pentru angajatul mediu” al Institut Economique Molinari, publicat la sfârșitul lunii trecute.

 

Calculele Institutului Molinari arată că România are a opta cea mai mare rată de taxare efectivă a salariaților din UE, după Franța, Belgia, Austria, Ungaria, Germania, Grecia și Italia, deși are al doilea cel mai mic salariu mediu, surclasând doar Bulgaria. Iar diferențele dintre salariile medii complete (cu toate taxele și contribuțiile angajatului și ale angajatorului) sunt substanțiale: în Luxemburg, unde se remunerează cel mai bine munca, este de peste 62 mii euro anual, iar în Bulgaria – aflată pe ultimul loc -, de 5.927 euro.

 

mai multe, pe profit.ro