Neacşu (ARB): „Sistemul bancar din România este sănătos”

Sistemul bancar

Sistemul bancar din România este sănătos, foarte rezilient, iar solvabilitatea este în prezent la 23%, a declarat, luni, Bogdan Neacşu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), la ZF Bankers Summit, a XII-a ediţie, transmite Agerpres.

„Eu nu aş spune că sistemul bancar scade, chiar dacă economia creşte. Eu zic că el creşte şi dacă ne uităm la partea de active bancare în general avem o creştere semnificativă. Mai mult decât atât, şi intermedierea financiară sau nivelul de incluziune financiară, dacă e să ne raportăm la populaţie, a cunoscut un ritm semnificativ. De exemplu, în cazul incluziunii financiare, ne apropiem de un nivel de 70%. Dacă ne uităm acum 10 ani, cred că vorbeam de un nivel de sub 50%. Cred că sunt paşi importanţi pe care sistemul bancar din România îi face tocmai pentru a sprijini această creştere economică. E foarte adevărat că această creştere economică este influenţată şi de zona de active financiare din România, dar şi prin finanţările care se fac de companiile mamă prezente în România. Cert este că vorbim de un sistem bancar sănătos, foarte rezilient. Solvabilitatea este la 23% dacă este să ne uităm acum. Lichiditatea sistemului este foarte mare. În continuare depozitele sunt într-o creştere fulminantă”, a spus Neacşu,

Potrivit acestuia, băncile din România se axează în prezent pe susţinerea companiilor prezente pe piaţa locală şi dezvoltarea operaţiunilor: fie să atragă clienţi noi, fie să încerce să motiveze antreprenorii să-şi asume proiecte noi.

Preşedintele ARB a adăugat că, în 2023, s-a observat o creştere a creditării de 10,5% an la an, iar anul acesta, până în aprilie, se constată o creştere a creditării de 5,8 – 6%. El a menţionat că se aşteaptă la o îmbunătăţire a acestui indicator în a doua parte a anului.

În ceea ce priveşte consolidarea sistemului bancar, Bogdan Neacşu a susţinut că tendinţa se manifestă din 2010, iar prin operaţiunile derulate până acum s-a adus valoare sistemului bancar în sine, nu doar companiilor.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed