Negocierea salariului, un război psihologic

Desigur, atunci când o companie încearcă să aducă un om bun de la o companie rivală, angajatorul apelează la mai puţine trucuri mentale. Dar cei mai mulți candidaţi la o slujbă nu sunt atât de privilegiaţi. Au însă la dispoziţie tehnici de apărare care îi pot ajuta în timpul negocierilor.

Pentru un candidat fără experienţă, negocierea salarială din timpul interviului de angajare este uneori inexistentă. Angajatorul încearcă să impună un salariu, de obicei mic. Și, de obicei, candidatul acceptă. Ceea ce este o greșeală, spun specialiștii în resurse umane citaţi de USNews. Dacă vede că nu există o negociere, candidatul trebuie să o deschidă chiar el în timpul interviului și să spună la cât s-ar aștepta.

Alteori, angajatorul încearcă să poarte negocierea despre salarii foarte devreme, când candidatul nu știe foarte bine care îi vor fi atribuţiile în companie. În acest caz, deși a acceptat o anumită sumă în prima fază, un candidat nu trebuie să se teamă să ceară mai mult înaintea semnării contractului de muncă dacă află că postul pe care îl va ocupa este mai complicat decât scria în anunţul de angajare.

În același timp, ca să nu ofere salarii prea mari, patronii încearcă să afle cât câștigau candidaţii pentru un post la precedentele locuri de muncă. Însă, pentru cei care au lucrat la o companie mică, salariile probabil că nu au oglindit neapărat competenţa. Așa că un candidat trebuie să spună și cât dorește de la noul loc de muncă în momentul în care este întrebat cu cât a fost remunerat în trecut.

Dacă văd că un candidat are curajul să ceară o sumă mai mare, unii angajatori le spun că pentru moment nu există bani, dar că majorările salariale vor veni pe parcurs. Poate fi adevărat. Dar, în același timp, poate fi o capcană. Ideal ar fi ca viitoarele majorări salariale să fie trecute în contractul iniţial. În felul acesta, promisiunea măririi de salariu este una oficială.

Și, nu în ultimul rând, patronii încearcă să îi convingă pe angajaţi să accepte un salariu mai mic, completat de diverse beneficii, cum ar fi o asigurare medicală, un abonament la sala de sport sau cupoane de reduceri pentru diverse produse.

Însă, de multe ori, aceste beneficii sunt inutile. Un angajat tânăr va folosi asigurarea medicală doar pentru analize periodice. Iar abonamentul la sală este util doar pentru cei care fac exerciţii fizice măcar o dată pe săptămână. Așa că, în timpul interviului de angajare, un candidat nu trebuie să se sfiască să refuze aceste beneficii și să ceară bani în locul lor, deși uneori nu este posibil.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed