Nemeth: Dacă se respectă legile şi promisiunile politice, se va înfiinţa secţia maghiară la UMF Mureş

Secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, Nemeth Zsolt, a declarat, marţi, la Sfântu Gheorghe, referitor la înfiinţarea liniei de studiu în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, că există cadru legal în acest sens, dar şi o promisiune politică din partea Guvernului.

 

 

„Situaţia legislativă este univocă, dar şi angajamentul actualului Guvern, deoarece are o promisiune politică. Dacă legile pot fi puse în aplicare şi promisiunile politice sunt respectate, atunci nu poate exista niciun impediment pentru ca linia de studiu în limba maghiară să fie înfiinţată la UMF Târgu Mureş”, a afirmat Nemeth Zsolt.

 

 

În luna aprilie, Hotărârea de Guvern din martie 2012 privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul UMF Târgu Mureş, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză, a fost anulată de Curtea de Apel Târgu Mureş – instanţă care anul trecut suspendase aplicarea acestui act normativ -, decizia nefiind însă definitivă.

 

 

Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea liniilor maghiare de studii la UMF din Târgu Mureş fusese aprobată la sfârşitul lunii martie 2012 de Cabinetul Ungureanu. Actul normativ stabilea că la universitate va fi înfiinţată o nouă facultate, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză.

 

 

Aplicarea HG a fost suspendată, în 4 mai 2012, în urma unei decizii a Curţii de Apel Târgu Mureş, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF.

 

 

Guvernul Ungureanu a declarat recurs faţă de sentinţa de suspendare a HG, însă ulterior Guvernul Ponta a retras acţiunea.

 

 

Respectiva HG a fost una dintre temele moţiunii de cenzură a USL în urma căreia a căzut Guvernul Ungureanu.

 

 

Pe de altă parte, la începutul lunii iunie, cadrele didactice maghiare din UMF Târgu Mureş reclamau că dosarul de evaluare periodică a programului de studiu de medicină în limba maghiară transmis la Bucureşti „nu include pretenţiile liniei maghiare” şi ameninţau că vor organiza „acţiuni legitime de apărare a intereselor”.

 

 

Totodată, UDMR a sesizat recent Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării (CNCD) pentru constatarea „unor fapte discriminatorii” ale ARACIS, care a comunicat UMF Târgu Mureş o dispoziţie privind obligaţia studenţilor de a comunica exclusiv în limba română cu pacienţii, la stagiile clinice.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed