Nemții ne întrec la poluare! Cum e posibil

Producătorii de curent din Germania poluează mai mult decât cei autohtoni, conform informațiilor prezentate în timp real de către Electricity Maps.

În ultimele 24 de ore, indicatorului de poluare Carbon Intensity(gCO₂eq/kWh) arată 754 g în Germania iar la noi 438 g. Cea mai poluantă producere de energie din Europa este în Polonia, 971 g. În utimele 30 de zile, Polonia are 728 g, Germania 605 g și , România 390 g. Țara cea mai poluantă este Cipru, cu 945 g.

Principalul poluator a al nemților în reprezintă centralele pe cărbuni, care aruncă în aer 82% din totalul emisiilor de carbon. La noi, e un mix de poluatori: centralele pe gaz, cele pe cărbune și hidrocentralele.

Totuși, după cum se de în harta de mai sus, centralele de la noi au fost printre cele mai poluante din Europa. Țările nordice sunt verzi, cele din Peninsula Iberică sunt și ele pe verde. În jurul nostru, avem poluatori mai mari: Bulgaria, Serbia, Turcia, Bosnia. Ungaria e sub noi, iar din Ucraina, aflată în plin război, nu există date.

Ipocrizia germană

Oficialii germani au spus că revigorarea arderii cărbunelui este o măsură de urgență – necesară pentru a preveni penuria de energie electrică și creșterea ulterioară a prețurilor – în timp ce guvernul accelerează investițiile pe termen mai lung în energia eoliană și solară și asigură aprovizionarea cu gaz de substituție din Orientul Mijlociu. 

”Este singura țară majoră în care Verzii dețin una dintre marile funcții de stat. Investește masiv în piste pentru biciclete și reciclare. Și se mândrește cu faptul că este un cetățean global model, care conduce eforturile europene și internaționale de a convinge țările să lucreze împreună la reguli convenite pentru binele comun. Cu toate acestea, după ani în care a predicat tuturor despre necesitatea de a combate emisiile de CO2, Germania s-a transformat într-unul dintre cei mai mari poluatori dintre toți. Ipocrizia taie respirația”, se arată într-un comentariu din The Telegraph.

Cărbunele este de departe cel mai murdar dintre toți combustibilii, cu emisii duble de gaze naturale și de peste o sută de ori mai multe decât cele eoliene, solare sau, bineînțeles, nucleare. Dar, în ciuda tuturor eco-predicarii, nu este deloc un accident nefericit faptul că Germania a ajuns să depindă de cea mai poluantă formă de energie. A făcut o alegere explicită să se bazeze mai întâi pe gazul rusesc și, acum că a fost oprit în urma invaziei Ucrainei, pe cărbune. În urma accidentului de la Fukushima, a abandonat energia nucleară, deși este una dintre țările cel mai puțin expuse riscului de cutremure din lume. „Putem deveni prima țară industrială care abandonează energia nucleară”, a spus cu evlavie cancelarul de atunci Angela Merkel în Parlamentul Germaniei în 2011. „Este o sarcină herculeană. Cu toții putem lucra împreună la acest proiect pentru a combina responsabilitățile etice viitoare cu succesul economic.”

Și totuși, este greu de înțeles că există ceva foarte „etic” în închiderea centralelor nucleare și în distrugerea satelor pentru mine de cărbune deschise. Dar când vine vorba de standarde duble, nu se oprește aici. Recordul german privind schimbările climatice este cu adevărat șocant. În urmă cu doar câțiva ani, Volkswagen a fost amendat cu sute de milioane de euro pentru că a montat în mod sistematic dispozitive de înfrângere pe mașinile sale diesel care le-au deghizat nivelurile de poluare, în timp ce economia națională rămâne extrem de dependentă de industria grea care consumă cantități mari de energie electrică. menține pe linia de plutire.

Satul care se opune cărbunelui

Cea mai mare economie a Europei extinde o mină de lignit pentru a o ajuta să depășească criza energetică, dar activiștii împotriva schimbărilor climatice rezistă.

Protestul a început destul de vesel săptămâna trecută, cu muzică în zgomot și steaguri fluturând chiar și sub ploaia batrantă. Apoi a sosit poliția, îmbrăcată în echipament antirevolt și susținută de buldozere, gata să demoleze satul Luetzerath pentru a face loc extinderii unei mine de cărbune deschise în inima Europei.

Pe măsură ce Germania se întoarce la cel mai murdar combustibil fosil pentru a contracara o criză energetică globală declanșată de invazia Ucrainei de către Rusia, această așezare dezolantă de case de cărămidă murdară și câmpuri noroioase s-a găsit în centrul unei dezbateri mai ample despre viitorul securității energetice a continentului. — și consecințele sale pentru o planetă care se încălzește.

Câteva case sunt tot ce au mai rămas din Luetzerath, un cătun din puterea industrială germană din Renania de Nord-Westfalia, unde mineritul are rădăcini adânci și încă oferă mii de locuri de muncă. Locuitorii săi inițiali au fost relocați de mult timp, dar aproximativ 300 de activiști s-au mutat în urmă cu aproximativ doi ani pentru a bloca un plan vechi de zeci de ani de extindere a operațiunilor miniere din zonă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed