x


  • EUR
    4.7792
    USD
    4.2976
string(16) "instant-articles"

Nemții știu cine va fi comisarul european dat de România

Siegfried Mureșan este favorit la București pentru funcția de comisar european.

Author: Mihai Voican | Sursa: Money.ro | Publicat: 26.10.2019, 15:52

Respectarea parității de gen în Comisia Europeană pare a fi un obiectiv ratat pentru Ursula von de Leyen după respingerea candidatelor Franței și României, Sylvie Goulard și Rovana Plumb, și înlocuirea lor cu bărbați, scrie Spiegel. Publicația menționează că la București favorit pentru funcția de comisar al transporturilor ar fi europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan.

 

“Nominalizarea nu este încă oficială, deoarece România nu are un nou cabinet, după răsturnarea guvernului social-democrat, la începutul lunii octombrie”, scrie publicația citată.

 

Spiegel menționeză, citând surse, că dacă Ludovic Orban va fi votat de Parlament pentru funcția de premier al noului guvern, atunci Siegfried Mureșan va fi noua propunere a României pentru funcția de comisar european.

 

Prin această nominalizare, România ar fi a doua țară care va înlocui cu un bărbat o candidată pentru CE respinsă de Parlamentul European. Franța l-a nominalizat deja pe fostul secretar al Trezoreriei, Thierry Breton, drept nou comisar pentru piață internă, după ce Sylvie Goulard n-a avut susținere în Parlamentul European.

 

Prin formula 11 femei / 16 bărbați, paritatea de gen în Comisia Europeană este compromisă.

 

Reprezentanții creștin-democrați și cei social-democrați nu văd o prea mare problemă în nerespectarea “cotei de femei” în CE, potrivit unor declarații apărute în presa germană. Verzii sunt însă mai sceptici. “Atunci când jumătate din populație este feminină, acest lucru tebuie să se reflecte și în ocuparea funcțiilor de conducere”, a declarat Ska Keller, lider al grupului parlamentar al Verzilor din Parlamentul European. Tot ea se întreabă cum de Franța nu a putut găsi o candidată adecvată pentru funcția de comisar european.

 

În Germania, chiar dacă astăzi există cel puțin 30 la sută femei în consiliile de supraveghere ale celor mai mari 100 de companii germane listate la bursă, în conducerea acestora cota de femei e dezastruoasă, „sub 8,5%”, după cum a declara Angela Merkel la întâlnirea anuală a Asociației Femeilor de Afaceri din Germania.