News in brief

0
News in brief

Transporturi
 Drumurile primesc doar 35%

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri va primi, in 2008, aproximativ 530 milioane de lei (158,4 milioane de euro) pentru reabilitarea drumurilor nationale si 604 milioane de lei (180,5 milioane de euro) pentru intretinere, ceea ce reprezinta circa 35% din necesarul companiei pentru acest tip de lucrari. Potrivit Ministerului Transporturilor, pentru executarea lucrarilor de reabilitare a drumurilor nationale in 2008, Compania de Drumuri are nevoie de 1,68 miliarde lei. Pentru intretinerea drumurilor nationale, investitiile pe care compania trebuie sa le faca se ridica la 1,6

miliarde lei (502 milioane de euro). In primele sase luni ale acestui an, Compania de Drumuri a executat lucrari de reabilitare si reparatii pe 500 km de drumuri nationale, estimandu-se ca, in 2007, se vor reabilita aproximativ 1.500 km. (NewsIn)

sanatate
 Doua treimi si-au facut analizele

Circa 70% dintre romanii care au primit taloane in cadrul programului de evaluare a sanatatii au mers la medic pentru control si analize, a anuntat, vineri, Vasile Ciurchea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. El a precizat ca, incepand cu 1 iulie, au fost realizate peste noua milioane de analize, la nivelul lunii octombrie fiind deja trimise scrisori persoanelor nascute in luna ianuarie. Conform programului de evaluare a sanatatii, romanii beneficiaza de un set de analize gratuite, fiecare cetatean urmand sa primeasca invitatia de a se prezenta la medic in luna in care este nascut. (D.B.)

Bursa
 29,2 mil. euro jucati la Sibiu

Investitorii pe bursa instrumentelor derivate de la Sibiu (BMFMS) au plasat, in intervalul 15-19 octombrie, aproape 100 de milioane lei (29,5 milioane de euro) in 24.739 de contracte la termen, cu 32,9% mai putin decat valoarea schimburilor din saptamana anterioara. Cele mai cautate instrumente financiare derivate au fost titlurile SIF Oltenia, cu 12.354 contracte, si SIF Moldova, cu 10.629 de contracte, sustine Decebal Toderita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu. (NewsIn)

Vanzari
 Gigabyte Romania vrea 13 mil. $ in 2007

Gigabyte United, producator taiwanez de placi video si de baza pentru PC-uri, estimeaza o dublare a vanzarilor in 2007, fata de anul trecut, estimand o cifra de afaceri de circa 13 milioane de dolari (noua mil. euro) in Romania, scrie Mediafax. In primele noua luni ale anului, compania a raportat o crestere de 90%, pana la noua milioane de dolari (sase mil. euro). Din totalul placilor de baza vandute pe piata din Romania in acest an, 70% sunt pentru procesoare Intel, restul de 30% fiind pentru cele produse de AMD. La nivel mondial, Gigabyte United estimeaza ca volumul placilor de baza va atinge opt milioane de unitati, iar cel al placilor video va fi de 4,5 milioane de unitati. In 2006, compania a inregistrat venituri de 1,32 miliarde dolari (926 mil. euro). (I.C.)

Alegeri
 Botta, in locul lui SIMA in boardul BVB

Presedintele casei de brokeraj Romcapital Group, Mircea Botta, a fost ales membru in Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), urmand sa primeasca si validarea din partea arbitrului pietei. “Mircea Botta a fost ales din primul tur cu peste 51% din voturi si urmeaza ca decizia actionarilor sa fie validata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare”, a declarat pentru NewsIn Septimiu Stoica, presedintele BVB.

Botta a fost presedintele Rasdaq in perioada 2001-2002, iar pana in anul 2006 a ocupat functia de vicepresedinte al Rasdaq. Pentru o pozitie in CA au mai candidat patru reprezentanti ai unor companii de brokeraj, respectiv Marius Plugaru, directorul general al Fortius Finance Bucuresti, Gheorghe Plesu, presedintele TGH Investment Iasi, Vasile Epure, presedintele Estinvest Focsani si Constantin Lupu, presedintele Maxwell Rand Securities International Bucuresti. Cristian Sima a demisionat in vara din CA in urma unor neintelegeri cu membrii din conducerea Bursei. BVB are peste 90 de actionari, majoritatea fiind firme de brokeraj. (V.S.)

Statistica
 Agricultura, pondere redusa in PIB

 Banca Mondiala a plasat Romania, alaturi de China, India sau de Maroc, in grupul statelor “in curs de transformare”, in care agricultura nu mai este o sursa majora de crestere economica si contribuie, in medie, cu 7% la avansul PIB. Anul trecut, contributia agriculturii la formarea Produsului Intern Brut (PIB) al Romaniei a fost de 8%, insa expertii estimeaza ca, pe fondul secetei, ponderea din acest an sa fie inferioara celei din 2006. Cu toate ca agricultura este, cel putin pentru anul acesta, un sector perdant, ponderea acesteia in formarea PIB este destul de ridicata, in comparatie cu media din UE-15 din 2006, cand contributia acesteia a fost de doar 1,5%, in timp ce serviciile au un aport majoritar de 64,4%. (G.F.)

DECIZIE
 Guvernul risca pentru uninominal

Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat, ieri, la Galati, ca Executivul isi va asuma raspunderea, saptamana viitoare, in Parlament, pentru legea votului uninominal. “Legea e depusa de noi si semnata de noi, iar in saptamana care urmeaza, mai mult ca sigur, Guvernul isi va asuma raspunderea pe proiectul legii votului uninominal. Asta inseamna ca vom avea alegeri cu vot uninominal pentru Parlamentul Romaniei. Important este sa avem legea, si o s-o avem in urmatoarea saptamana”, a spus Olteanu, citat de NewsIn. Presedintele Camerei Deputatilor a participat, la Galati, impreuna cu mai multi lideri liberali, la lansarea candidatilor PNL pentru Parlamentul European din judetele Galati, Braila, Tulcea si Vrancea. (V.D.)

INGRIJORARE
Reuniune de criza in Turcia

O reuniune a inaltilor responsabili civili si militari urma sa aiba loc, aseara, la Ankara, sub conducerea presedintelui Abdullah Gul, dupa atacul separatistilor kurzi din sud-estul Turciei, care s-a soldat cu 16 morti, dupa cum a anuntat premierul Recep Tayyip Erdogan, citat de agentia AFP, preluata de NewsIn. Soldatii au fost primele victime in randul turcilor, dupa ce Parlamentul de la Ankara a autorizat, miercuri, o incursiune militara in nordul Irakului, in vederea eliminarii rebelilor kurzi, care si-au stabilit bazele in regiune. Luptele continua in provincia Hakkari din zona de granita, unde trupele sunt sustinute de elicoptere Cobra, au declarat sursele de securitate.

La Erbil, in Irak, un oficial militar kurd a declarat ca armata turca a lansat obuze de artilerie in circa 11 zone de la granita cu Irakul, ieri-dimineata, dar fara a provoca victime. (V.D.)

Carte
 Arata-mi banii!

Volumul “Arata-mi banii” (Cum se determina ROI – randamentul investitiilor in oameni, proiecte si programe) s-a lansat la Editura Meteor Press. Scrisa de Jack Phillips (presedintele Institutului ROI) si Patricia Phillips (directorul Institutului ROI), cartea se adreseaza managerilor si directorilor din toate tipurile de organizatii, interesati sa determine valoarea initiativelor din respectiva organizatie. “Metodologia cuprinde cinci niveluri de evaluare, un proces de zece pasi, care ajuta la generarea de date care sa demonstreze valoarea investitiei facute in cadrul companiei”, a spus Patricia Phillips, prezenta la lansarea volumului. “De asemenea, cartea cuprinde exemple de aplicare a metodologiei, care poate fi implementata atat la nivel corporatist, cat si la nivel personal”, a adaugat coautoarea. Volumul face parte din colectia de business a Editurii Meteor Press. (R.L.)

Festival
 Culturescapes 2007, dedicat Romaniei

Editia 2007 a Festivalului Culturescapes Elvetia, desfasurata in perioada 14 noiembrie-6 decembrie, este dedicata, anul acesta, Romaniei. La eveniment vor participa scriitori precum Mircea Cartarescu si Ana Blandiana, regizorii Corneliu Porumboiu si Catalin Mitulescu. In cadrul festivalului vor fi puse in scena piesele de teatru: “You can’t feel it here…”, de Lia Bugnar, “Bucharest Calling”, “New York (Fuckin’ City)” si “The Sunshine Play”, de Peca Stefan, si vor fi proiectate filmele “Balanta”, de Lucian Pintilie, “A fost sau n-a fost”, de Corneliu Porumboiu, “Padurea Spanzuratilor”, de Liviu Ciulei, “Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii”, de Catalin Mitulescu. (C.P.)