x


  • EUR
    4.8567
    USD
    4.0900
string(16) "instant-articles"

NEWSWEEK: Omul lui Arafat de la IGSU mânărește o licitație de elicoptere de 272 de milioane de euro

Americanii de la Sikorsky (Lockheed Martin) și italienii de la Leonardo, două dintre cele mai mari companii producătoare de elicoptere, sunt ținute pe tușă de către Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) la o licitație de 272 de milioane de euro.

Autor: Mihai Voican | Sursa: NEWSWEEK | Publicat: 03.06.2020, 11:53

Sikorsky și Leonardo au cerut IGSU prelungirea termenului de depunere a ofertelor cu 60 de zile pentru a putea participa la licitația de furnizare a celor 12 elicoptere evaluate la 272,8 milioane euro. În replică, IGSU a prelungit termenul cu doar două săptămâni, timp insuficient pentru a depune o documentație complex și stufoasă, susțin specialiștii.

 

Newsweek România a dezvăluit pe 18 mai a.c. că Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a reluat a treia oară licitația pentru achiziția a 12 elicoptere.

 

De data aceasta, au fost modificate specificațiile tehnice minime ale elicopterelor, astfel încât compania franceză Airbus Helicopters să poată participa la licitație cu elicopterul H175, un elicopter mult mai slab decât cele dorite inițial de IGSU.

 

De organizarea licitației se ocupă generalul de brigadă Dan Paul Iamandi, numit la șefia IGSU de pesedistul Mihai Fifor, dar care în prezent se află sub comanda secretarului de stat Raed Arafat.

 

Sikorsky și Leonardo renunță?

 

Oficialii Inspectoratului susțin că vor să atribuie contractul în regim de urgență din cauza pandemiei de coronavirus, dar primele elicoptere vor fi livrate în minim 23 de luni de la semnarea contractului, deci la doi ani după urgența cauzată de pandemie. Companiile producătoare de elicoptere au avut un termen de 30 de zile de la publicarea anunțului pentru a depune ofertele complete. Însă două companii producătoare de elicoptere, americanii de la Sikorsky și italienii de la Leonardo, au cerut prelungirea termenului cu 60 de zile pentru a putea depune ofertele. Dar comisia de licitație a aprobat prelungirea termenului cu doar două săptămâni.

 

„Un termen de 30 de zile pentru o procedură de o asemenea complexitate este nerealist. Chiar dacă termenul s-a prelungit cu două săptămâni, companiile producătoare de elicoptere din SUA și Italia nu au avut timpul fizic necesar pentru a întocmi documentația pentru că și ele au fost afectate de pandemia de coronavirus. În plus, documentația trebuie depusă în limba română. Este clar că această licitație este suspectă doar dacă ne uităm la termenele foarte scurte, fără a mai lua în calcul modificările specificațiilor tehnice minime”, a explicat pentru Newsweek România unul dintre specialiștii din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

 

Compania Sikorsky este deținută de grupul american Lockheed Martin și ar vrea să producă elicopterele Black Hawk în România, dacă Armata Română alege acest model de elicopter pentru a înlocui flota de elicoptere Puma.

 

Caietul de sarcini, modificat

 

În plină stare de urgență generată de pandemia de coronavirus, pe 7 mai 2020, IGSU a publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice un anunț din care rezultă că se orgnizează din nou licitația pentru achiziția celor 12 elicoptere. Valoare totală a contractului a fost estimată la 1,32 miliarde lei, adică, 272,8 milioane euro. Banii vor fi asigurați în proporție de 85% din fonduri europene, restul de la bugetul de stat.

 

Articolul integral pe NEWSWEEK