AcasăEconomieNextGenerationEU: Comisia Europeană execută prima plată în valoare de 2,6 miliarde de...

NextGenerationEU: Comisia Europeană execută prima plată în valoare de 2,6 miliarde de euro către România în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă

Acestea acoperă mai multe reforme care contribuie la tranziţia digitală, precum şi reforme în domeniile mobilităţii sustenabile, decarbonizării, auditului şi controlului, educaţiei şi sănătăţii, precum şi etapele preliminare ale reformei fiscale şi ale reformei pensiilor, precizează CE.

Sunt incluse, de asemenea, măsuri de sprijinire a întreprinderilor şi de asigurare a bunei guvernanţe a ţării.

La fel ca în cazul tuturor statelor membre, plăţile efectuate în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR) – instrumentul-cheie al NextGenerationEU – au la bază performanţele şi depind de implementarea de către România a investiţiilor şi a reformelor prezentate în planul său de redresare şi rezilienţă.

La 31 mai 2022, România a transmis Comisiei o cerere de plată bazată pe îndeplinirea celor 14 obiective de etapă stabilite în decizia de punere în aplicare a Consiliului pentru prima tranşă.

La 15 septembrie 2022, Comisia a aprobat o evaluare preliminară pozitivă a cererii de plată a României. Avizul favorabil al Comitetului economic şi financiar privind cererea de plată a pregătit terenul pentru adoptarea de către Comisie a unei decizii finale privind plata fondurilor.

Planul general de redresare şi rezilienţă al României va fi finanţat cu 12,1 miliarde de euro sub formă de granturi şi 14,9 miliarde de euro sub formă de împrumuturi. 

Ultimele Articole