Niciun candidat la funcţia de preşedinte al Italiei nu a fost ales în al treilea tur de scrutin

În cel de-al treilea tur de scrutin, era necesară o majoritate de două treimi /672 de voturi/ din cele 1007 voturi ale tuturor ‘marilor electori’ /senatori, deputaţi şi reprezentanţi ai celor 20 de regiuni italiene/.

 

Juristul Stefano Rodota /80 de ani/, candidatul Mişcării 5 Stele, a obţinut cele mai multe voturi, peste 250.

 

Buletinele albe au fost în număr de peste 460.

 

Romano Prodi, în vârstă de 73 de ani, de două ori prim-ministru al Italiei (în perioadele 1996-1998 şi 2006-2008), va fi candidatul coaliţiei de centru-stânga începând cu cel de-al patrulea scrutin, care se va desfăşura vineri după-amiază, la care este necesară o majoritate simplă, de 504 voturi, din cele 1007 voturi care vor fi exprimate de toţi „marii electori”.

 

Candidatura fostului preşedinte al Comisiei Europene a fost lansată vineri dimineaţă de secretarul Partidului Democrat (PD, de centru-stânga), Pier Luigi Bersani, şi a fost aprobată, în unanimitate, de toţi ‘marii electori’ de stânga.

 

„Acum, Partidul Democrat trebuie să recupereze unitate şi autonomie, pentru noi şi pentru întreaga coaliţie de centru-stânga”, a afirmat Bersani, care a adăugat că Romano Prodi „are profilul instituţional necesar ” pentru a putea fi un bun şef al statului italian.

 

După anunţarea candidaturii lui Prodi, primul candidat al coaliţiei de centru-stânga, Franco Marini /80 de ani/, fost preşedinte al Senatului, a declarat că îşi retrage propria candidatură. La primele două runde de votări, desfăşurate joi, Marini, fost sindicalist, nu a obţinut majoritatea de două treimi din voturi necesară alegerii sale.

 

Coaliţia de centru-dreapta condusă de Silvio Berlusconi a anunţat că nu va vota pentru Romano Prodi.

 

‘Opţiunea Prodi este o alegere a rupturii şi o rană pentru milioane de italieni’, a afirmat vineri unul dintre liderii Poporului Libertăţii (PdL), formaţiunea de dreapta a lui Silvio Berlusconi, care consideră că o eventuală alegere a lui Prodi în funcţia de şef al statului ar putea reprezenta un risc pentru el, în contextul în care „Il Cavaliere” se confruntă în această perioadă cu numeroase probleme cu justiţia italiană.

 

Silvio Berlusconi, liderul coaliţiei de centru-dreapta, în consideră pe Romano Prodi un „adversar politic”, fiind singurul lider al stângii italiene care l-a înfrânt în două rânduri în cadrul alegerilor generale (din 1998 şi din 2006).

 

Coaliţia de centru-stânga, formată din Partidul Democrat (PD) şi Stânga, Ecologie şi Libertate (SEL), dispune de 495 de voturi. La cel de-al patrulea tur de scrutin, în care sunt necesare 504 voturi, lipsesc aşadar numai nouă voturi pentru ca Romano Prodi să poată fi ales ca succesor al lui Giorgio Napolitano. Viitorul şef al statului va fi cel de al 12-lea preşedinte al Republicii Italiene.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed