AcasăEconomieNicolae Ciucă, despre execuţia bugetară: Aşa cum arată datele, putem spune că...

Nicolae Ciucă, despre execuţia bugetară: Aşa cum arată datele, putem spune că în pofida crizelor succesive cărora trebuie să le facem faţă, măsurile pe care le-am luat s-au reflectat în creşterea veniturilor şi în menţinerea cheltuielilor bugetare

Premierul a afirmat în deschiderea şedinţei de Guvern că se află în procesul de analiză a execuţiei bugetare pe prima jumătate a anului.

”Consider necesar să subliniez că această execuţie bugetară reprezintă, practic, radiografia corectă a tuturor deciziilor luate la nivelul Guvernului în primele şase luni şi, aşa cum arată datele, putem spune că în pofida crizelor succesive cărora trebuie să le facem faţă, măsurile pe care le-am luat la nivelul Guvernului pentru protejarea economiei şi a cetăţenilor s-au reflectat în creştere a veniturilor şi în menţinerea cheltuielilor bugetare sub creşterea valorii nominale a PIB”, a spus premierul.

Nicolae Ciucă a arătat că a constatat un lucru cât se poate de benefic şi anume că deficitul pe primele şase luni este de 1,71% din PIB, veniturile au crescut cu 22,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

”Avem o creştere nominală de 40,3 miliarde lei”, a mai spus premierul. Prim-ministrul a mai spus că ”cheltuielile au crescut cu 14.3%, menţinându-se sub nivelul de creltere a veniturilor şi absorbţia fondurilor europene a crescut cu 16,4%, de asemenea faţă de anul trecut”.

Ciucă a mai arătat că reducerea deficitului, un indicator foarte important, cu 1,25%, practic, faţă de 2,86% în 2021.

”Astăzi, ne raportăm la un deficit de 1,71%”, a spus Ciucă. Premierul s-a referit şi la alocările stabilite pentru programele de sprijin pentru România, care ”au avut la bază măsuri pe care le-a urmărit pentru a se realiza practic cât se poate de concret şi anume efactura, radarul mărfurilor, creşterea colectării”.

”Anul acesta, creşterea colectărilor arată un indicatorl o creştere de 0,6%. Practic, am ajuns la 8,1% faţă de 7,5% din PIB anul trecut”, a mai spus el.

Ultimele Articole