AcasăEconomieNicolae Ciucă, despre măsurile stabilite în coaliţie pe energie: La producători, peste...

Nicolae Ciucă, despre măsurile stabilite în coaliţie pe energie: La producători, peste anumite niveluri de preţ se va impozita astfel încât din banii obţinuţi să putem acoperi compensarea / Ordonanţa se va aplica pe un an, din 1 ianuarie 2023

 

 

”Concluziile au fost stabilite nu neapărat ieri, ieri a fost decizie pe care am luat-o pe marginea unor formate şi date de lucru pe care le-am avut împreună cu instituţiile care lucrează în domeniu şi au respnsabilitatea pentru tot ceea ce înseamnă sectorul energetic din ţara noastră. Am convenit că vom continua să asigurăm preţurile de 0.68 de bani pentru cetăţenii care consumă până în 100 de kw, 0,80 lei pentru cei care consumă până în 255 de kw, acelaşi preţ va fi şi pentru cei care consumă peste 255 de kw, până la acest plafon dar ceea ce depăşeşte va avea un alt nivel de plată şi este luată în calcul acea sumă pe care aţi vehiculat-o, de 1,3 lei”, a spus premierul Nicolae Ciucă despre deciziile luate în urmă cu o zi în şedinţa coaliţiei, privind măsurile din energie. 

El a precizat că ”pentru IMM-uri s-a stablit să menţinem acea sumă de 1 leu pe kw iar pentru marii consumatori, 1,3 lei, urmând ca toate aceste elemente tehnice să fie cuprinse într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă”. 

”Producătorii sunt cei care beneficiază în acest moment de anumite venituri suplimentare iar la producători, peste anumite niveluri de preţ, se va impozita astfel încât banii obţinuţi din impozitul la producători să putem acoperi sumele pe care le folosim la compensare”, a arătat şeful Executivului. 

Nicolae Ciucă a mai afirmat, întrebat dacă aceste măsuri se vor aplica până în 2025, că ”este foarte dificil să stabilim un ecart de timp atât de mare”.

”Numai anul acesta am venit cu a treia Ordonanţă, e nevoie să avem flexibilitatea necesară să putem să ne adaptăm la toată această dinamică. Este important să ne protejăm cetăţenii vulnerabili, este important să ne protejăm IMM-urile şi este important să ne protejăm inclusiv consumatorii mari. În acest moment, probabil vom merge pe încă un an de zile, începând cu 1 ianuarie”, spune premierul. 

 

Ultimele Articole