AcasăEconomieNicolae Ciucă, despre reducerea voluntară cu 15% a consumului de gaze: Populaţia...

Nicolae Ciucă, despre reducerea voluntară cu 15% a consumului de gaze: Populaţia nu va fi afectată în ceea ce priveşte asigurarea gazului

Întrebat cine va trebui să ia măsura reducerii voluntare cu 15 la sută a consumului de gaze, aşa cum a decis Uniunea Europeană, premierul Nicolae Ciucă a declarat că decizia trebuie privită în ansamblul de măsuri ale Ministerului Energiei. 

”Vă rog să privim această decizie voluntară, de altfel, cum bine aţi spus, în ansamblul de măsuri care s-au luat la nivelul Ministerului Energiei şi de către companiile producătoare de gaz”, a declarat Nicolae Ciucă.  

Ciucă a adăugat că populaţia nu va fi afectată de această decizie. 

 ”Avem în momentul de faţă peste 1,8 milarde de metri cubi înmagazinaţi, ceea ce ne duce mult peste pragul pe care aveam asumat la 1 august care era de 46 % la 1 septembrie 57 % am depăşit şi pragul pe care îl aveam de îndeplinit pentru 1 septembrie, motiv pentru care în acest moment continuăm să ne asigurăm necesarul de gaz înmagazinat în depozitele proprii şi dau că asigurări că populaţia nu va fi afectată în ceea ce priveşte asigurarea gazului. Pe măsura voluntară, nefiind în momentul de faţă stabilite elemente tehnice clare, nici pe măsura în momentul în care ea va deveni obligatorie, nu pot să comentez ceea ce avem de făcut”, a declarat Nicolae Ciucă. 

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, planul european de reducere a cererii de gaze, menit să asigure că cele 27 de state membre pot gestiona o eventuală întrerupere totală a furnizării gazelor ruseşti. Potrivit planului, consumul de gaze va fi redus în întreg blocul cu 15% de la 1 august 2022, până la 31 martie 2023 din cauza îngrijorărilor că UE va avea dificultăţi nu numai să umple capacităţile de stocare a gazelor înainte de debutul iernii, dar şi pentru a asigura provizii suplimentare în lunile mai reci

 

Ultimele Articole